NHM kiest zelf wie hun website mag overnemen

De website van het Nationaal Historisch Museum gaat naar de gegadigde met het beste plan om de site te beheren en verder te ontwikkelen. De openbare aanbesteding zal in het najaar plaatsvinden. Dat zei directeur Erik Schilp gisteren na het Kamerdebat over het museum.

In de Kamer spraken diverse partijen zich uit voor een goede overdracht en behoud van expertise en personeel van het NHM naar het Nederlands Openluchtmuseum. In het bijzonder ging het om „dat mooie product” dat het NHM had opgeleverd, de internationaal gewaardeerde site.

Het Openluchtmuseum heeft nu het NHM niet doorgaat onlangs van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) de opdracht gekregen de Nederlandse geschiedenis digitaal te presenteren. Daar is 1,5 miljoen euro voor beschikbaar. Zijlstra zei gisteren in de Kamer zich in zijn beleidsbrief al te hebben uitgesproken voor een soepele overdracht.

Of een openbare biedingsprocedure beantwoordt aan de wens en verwachting van de Kamer is de vraag, maar directeur Schilp zegt een onafhankelijke commissie in te stellen die de voorstellen gaat beoordelen. In de commissie komen onder meer Marleen Stikker, directeur van de Waag Society en Marco de Niet, directeur Digitaal Erfgoed Nederland. Schilp: „Ik ga er zelf niet tussen zitten, maar we willen graag dat de site goed terecht komt. Het is toch een kindje van je.”

Het Openluchtmuseum krijgt wel voorrang als het ook met een goed plan komt. „Maar Pieter-Matthijs Gijsbers, de directeur van het Openluchtmuseum, heeft me laten weten dat ze nog nadenken over hoe en wat ze willen gaan doen.”

Behalve de site met het digitale netwerk worden ook de andere delen van het NHM in een prospectus aangeboden, zoals de Nationale Automatiek, Xwashier (digitale plaatsen van herinnering), en de Week en de Nacht van de Geschiedenis.

Diverse andere gegadigden hebben zich volgens Schilp al gemeld. „Je kan de site ook leeg maken en vullen met een andere inhoud, en er dan bijvoorbeeld dan een digitaal netwerk voor de dansgemeenschap van maken.”

Of de expertise behouden blijft, is ook de vraag. Volgens Schilp is het aan de medewerkers van het NHM zelf of ze open staan voor een overstap na 1 januari.

Bij het Kamerdebat, op verzoek van Joël Voordewind (ChristenUnie) werd tevergeefs nog gepleit voor tijd en geld voor het NHM. Het boek is nu echt gesloten, zei Zijlstra.