Mosselspel deluxe

Zwetend hing ik met mijn volle gewicht aan de steel van de spade. Bijna brak hij. Letterlijk leek het alsof ik een rots in tweeën probeerde te splijten. Wie beter keek, zag dat het rotsblok eigenlijk de onherbergzame schelp van een enorme oester was. Een creuse van anderhalve meter diep en zeker drie meter lang.

Met de schep in het slot gestoken probeerde ik uit alle macht het gevaarte open te wrikken. Ik voelde de hete adem van de Guinness Book of Records-notaris in mijn nek. Of nee, wacht, het was zijn bloed. Een kreeft van prehistorische afmetingen was het achterdek op gekropen en had de notaris in een krachtige knipbeweging gehalveerd.

Vlak voordat zeventien immense steurgarnalen het cruiseschip in het geheel deden kapseizen, werd ik wakker. U begrijpt, ik had een nacht-fruits-de-merrie.

Afgelopen zondag vestigde de Rotterdamse vishandel Schmidt Zeevis het wereldrecord grootste fruits de mer. Maarliefst eenenvijftig soorten schelp- en schaal dieren, met een totaal gewicht van 1.958 kilo, werden op drie plateaus wel zes meter hoog opgestapeld op het achterdek van cruiseschip ss Rotterdam.

Eén-en-vijftig verschillende soorten. Wat moet daar allemaal gelegen hebben? Kreeft, krab, langoustines, garnalen, coquilles, oesters, mosselen, scheermessen, en dan zitten we pas op acht. En wat zou deze decadentie kosten als we het zouden bestellen in een goed restaurant?

Op het dek van de Rotterdam hadden zich volgens het persbericht wel duizend mensen verzameld. Een kleine twee kilo zeevruchten de man. Dat klinkt hemels, maar het is eigenlijk doodzonde. Al dat prachtige en dure voer is natuurlijk nooit opgegaan. Dat heeft daar een paar uur trots liggen zijn in het zonnetje.

Ik moet ook telkens denken aan Jiskefet. Het absurdistische trio maakte enkele jaren geleden een serie die zich afspeelde op een zeventiende-eeuws COC-schip: de Heeren van de ‘de Bruyne Ster’. Hoewel volgens de heren zelf een van hun mindere series, leverde het ons wel een blijvend begrip op: het mosselspel.

Het mosselspel speelt zich af rond een tafel vol mosselen waarvan er in ieder geval één niet goed meer is. Bij wijze van een soort Russisch roulette nemen de deelnemers om de beurt een mossel, tot een van hen de bedorven zeevrucht te pakken heeft. De winnaar kan zich opmaken voor een nacht op het toilet. Je vraagt je af: tweeduizend kilo zeefruit op duizend man, er zal er toch wel eentje tussen hebben gezeten?

Enfin, voor wie zelf het record wil verbreken, of het mosselspel deluxe wil spelen:

1.500 kreeften à een halve kilo

200 kilo krabbenscharen

200 kilo mosselen

100 kilo scheermessen

100 kilo coquilles

100 kilo Zeeuwse platte

100 kilo creuses

100 kilo fine de claire

200 kilo langoustines

150 kilo steurgarnalen

100 kilo gamba’s

Stoom alles behalve de oesters, coquilles, gamba’s en de scheermessen. Halveer de kreeften en serveer met citroenmayonaise. Maak de oesters en scheermessen open en serveer rauw. Bak de gamba’s en gril de coquilles kort aan. Hou rekening met een flinke bereidingstijd.

Joël Broekaert

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Joël Broekaert