Minder belasting op verhuizen

Het mes gaat in de ‘verhuisbelasting’. Om de woningmarkt te stimuleren, wordt de impopulaire overdrachtsbelasting voor een periode van één jaar verlaagd van 6 tot 2 procent van de woningprijs. Dat besluit zou de ministerraad volgens Haagse bronnen vanmiddag nemen.

De maatregel gaat vanaf morgen of met terugwerkende kracht in. Een willekeurige rekensom: over een woning van 250.000 euro moet nu nog 15.000 euro overdrachtsbelasting worden betaald. Dat wordt straks 5.000 euro. De huizenkoper houdt dus 10.000 euro in de zak. Op de jaarlijkse belastinginkomsten van circa 3,5 miljard euro loopt het kabinet zo 1,2 miljard mis.

De overdrachtsbelasting zet een rem op verhuizen en op de arbeidsmobiliteit. Wie over een ander huis denkt, weegt de hoge verhuisbelasting mee. Economen en woningmarktdeskundigen pleiten al jaren voor afschaffing, het Centraal Planbureau stelde vorig jaar voor de belasting aan te passen. Ook politieke partijen – van links tot rechts – willen er vanaf. Brancheorganisaties als de Nederlandse Vereniging van Makelaars en de Vereniging Eigen Huis juichen de maatregel ook toe.

Maar de vraag is of juist deze maatregel meer mensen aanzet een nieuwe woning te kopen. Over een maand, per 1 augustus, worden de regels voor hypotheekverstrekkers juist strenger. Een hypotheek mag dan nog maar 50 procent aflossingsvrij zijn, en huizenkopers kunnen maximaal 110 procent van de waarde van de woning lenen. Dat zal het leenvermogen van kopers reduceren. „Dat moment is beroerd gekozen”, zegt emeritus hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus. Daarom heeft het kabinet nu „een EHBO-maatregel” genomen. „Dat er iets wordt gecompenseerd, is logisch.”

Het belangrijkste effect is psychologisch, zegt Priemus: „Makelaars kunnen nu een reclameoffensief starten van: grijp je kans!”

Het zal wat vertrouwen in de markt brengen, verwacht Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, en hopelijk leiden tot stabiele huizenprijzen en meer transacties. „Elke koper heeft de zorg of hij de overdrachtsbelasting die hij heeft betaald wel terugverdient als hij zijn huis weer verkoopt. Die zorg verdwijnt nu.” Stabilisering van de woningmarkt heeft nu prioriteit, zegt Conijn. „Maar daarna wordt het tijd voor een discussie over een grondige hervorming van de woningmarkt.”

Slimme impuls: pagina 22, 23Hypotheekrenteaftrek: pagina 14

    • Oscar Vermeer
    • Eppo König