Marokkanen vandaag naar stembus voor nieuwe Grondwet

Koning Mohammed VI tijdens een kabinetsvergadering op 17 juni. AFP / Azzouz Boukallouch

De Marokkaanse bevolking mag vandaag naar de stembus om zich uit te spreken over het wijzigen van de Grondwet. Koning Mohammed VI heeft deze wijzigingen voorgesteld onder druk van demonstraties van vooral jonge activisten in zijn land.

In het ontwerp van de nieuwe Grondwet krijgt de minister-president meer macht en wordt de scheiding tussen de uitvoerende en wetgevende macht verscherpt. Wel blijft de koning in de praktijk een vetomogelijkheid houden over de besluiten van de premier en blijft hij het hoofd van de gelovigen in Marokko en aanvoerder van het leger en de veiligheidsdiensten in zijn land.

Hoewel koning Mohammed geliefd is bij de meeste Marokkanen, heerst er veel onvrede over zijn adviseurs en de rest van de overheid, die als corrupt en hebzuchtig worden gezien. Veel jonge Marokkaanse politieke activisten, die de laatste maanden geïnspireerd zijn door de volksopstanden in landen als Tunesië, Egypte, Libië en Syrië, zijn ontevreden met de door de koning voorgesteld Grondwetswijzigingen. De nieuwe Grondwet moet volgens hen verhullen dat Marokko een starre autocratie blijft.

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over Marokko schrijft, bevestigt dat een deel van de jonge middenklasse ontevreden blijft, maar dat de koning ook veel steun heeft:

“De koning gaat verder op het pad van hervormingen, want de premier en het parlement krijgen echt meer macht. Wel blijft Mohammed de dominante macht in het Marokkaanse bestel. Hoewel een hoop mensen ontevreden zijn, wordt zijn greep op de politiek losser en kunnen politieke partijen zich meer permitteren. Je moet bedenken dat de protestbeweging een klein deel van de middenklasse vertegenwoordigt. Die hoeft niet noodzakelijkerwijs te staan voor de grotere massa. Maar de protestbeweging zal actie blijven voeren voor meer.”

Ondanks de weerstand bij een deel van de bevolking is het de verwachting dat het referendum over de Grondwet vandaag een meerderheid haalt. Hoeveel legitimiteit de stemming van vandaag heeft hangt af van het aantal Marokkanen dat naar de stembus gaat. Op sommige Marokkaanse internetsites zegt meer dan de helft van de respondenten in een peiling niet te gaan stemmen.

    • Pim van den Dool