Leuke travestie volgt bloedbad

Some Like It Hot (Billy Wilder, 1959)Canvas, 23.45 – 01.42 uur.

Komedieklassieker Some Like It Hot (1959) is een remake. Billy Wilder baseerde hem op de Duitse film Fanfaren der Liebe (Kurt Hoffmann, 1951). Maar de verschillen zijn enorm, eigenlijk namen Wilder en zijn vaste co-scenarist I.A.L. Diamond alleen het basisgegeven over van twee werkloze muzikanten die zich vermommen als vrouwen om zich te kunnen aansluiten bij het damesorkest waar Marilyn Monroe de ukelele speelt.

Het belangrijkste verschil is het exposé, het begin van een film waarin de verhaallijn wordt uitgezet. Wilder en Diamond wilden duidelijk maken waarom Tony Curtis en Jack Lemmon zo wanhopig waren dat ze aan travestie doen. Dus besteden ze de eerste 23 van de 116 minuten durende film hieraan. Heel serieus wordt uitgelegd dat ze als getuigen van de St. Valentine’s Day Massacre voor hun leven moeten vrezen als ze ontdekt worden door de gangsters die het bloedbad op hun geweten hebben. Uit doodsangst besluit het duo zich te vermommen als ‘Josephine’ (Curtis) en ‘Daphne’ (Lemmon).

Geen echte komische opening. Het is nogal wat: van Al Capone’s zeven doden naar Daphne’s trouwplannen met miljonair Osgood Fielding III. Dit stevige begin is een belangrijke les voor (beginnende) filmmakers: geef altijd redenen voor het gedrag van je hoofdpersonen en zorg voor een pakkend exposé, een sterk fundament onder je vertelling. Daarna is alles geoorloofd.

André Waardenburg