Legende uit Mel-boring

Zondag is de 40ste sterfdag van Jim Morrison. Fans gaan weer massaal naar Parijs.

In geboortestad Melbourne (Florida) is het rustig rond de zanger van The Doors.

„Weet je hoe ze het hier noemen”, zegt de Engelse receptioniste in het stadhuis van Melbourne, zonder dat ze op het antwoord wacht. „Mel-boring. Er is hier niet zoveel te doen.” Na haar scheiding kwam ze jaren geleden met vakantie naar deze 80.000 inwoners tellende plaats aan de oostkust van Florida, ten zuiden van Cape Canaveral, en ze vond er een nieuwe liefde. „Natuurlijk” weet ze dat Jim Morrison hier geboren is, maar mensen die op zoek zijn naar bijzondere plekken uit het leven van de latere rockster of plaatsen waar aandacht aan hem wordt besteed moet ze teleurstellen.

Morrison groeide op in Florida. Van Melbourne verhuisde hij naar Clearwater, bij Tampa, waar hij door zijn grootouders werd opgevoed. In Tallahassee, de hoofdstad van de staat, studeerde hij aan de Florida State University. Voor zijn filmstudie verhuisde hij naar Californië, waar zijn ontmoeting in 1965 met Ray Manzarek (toetsenman) het begin was van The Doors. Het einde van Morrisons carrière speelde zich ook nog voor een deel in Florida af. Het chaotische optreden van de band in Miami, op 1 maart 1969, was voor de zanger – en daarmee voor de groep – het begin van het einde.

Op 8 december 1943 werd Morrison geboren in het ziekenhuis aan de South Harbor City Boulevard, een lange doorgaande weg aan de brede Indian River. Bijna zeventig jaar later staat het gebouw er nog. Een chirurg van Libanese afkomst, dokter Ramadan, heeft er een kliniek voor vaatchirurgie, het Melbourne Vascular & Endovascular Center.

De receptie is aanvankelijk onbemand, de wachtkamer leeg. Aan de muren diploma’s (University of Beirut) en getuigschriften (Board of Surgery) van dokter Ramadan. Stijlvolle stoelen in het wachtkamergedeelte, op de tafeltjes medische tijdschriften en een Sports Illustrated. Tegen de achtergrond van kasten vol medische dossiers verschijnt een jonge vrouw. Deze receptioniste weet dat Morrison hier geboren is en, zegt ze, er komen hier niet veel mensen die naar hem vragen, „maar wel veel patiënten met hart- en vaatziekten”. Ze bedoelt het niet eens grappig.

Vijf minuten later sta ik voor het eerste huis waar Morrison woonde, in het historische centrum van Melbourne. Geen teken van leven bij 2100 Vernon Place, een rustige straat met vrijstaande huizen. De spoorlijn is vlakbij.

Het huis waar het gezin Morrison woonde, wordt verbouwd. Op de stoep voor de voordeur ligt een stuk papier met een handgeschreven tekst: ‘This was Jim Morrisons old house. Keep it fresh. R.I.P. JIM’. Twee lege bierflesjes zorgen ervoor dat het blaadje op z’n plek blijft liggen.

Wat een contrast met het circus rondom Morrison in Parijs, waar hij op 3 juli 1971 overleed. Daar worden komend weekend duizenden Doors-fans verwacht. Ze zullen vooral samenkomen bij Père Lachaise, de begraafplaats waar het graf van Morrison al decennia de grootste attractie is. Hoogtepunt is een optreden zondagavond van Ray Manzarek en Robby Krieger – de toetsenman en de gitarist van The Doors – in de Bataclan, een zaal aan de Boulevard Voltaire.

In de rest van de wereld is er een waslijst aan evenementen: coverbands geven dezer dagen concerten in onder meer Amsterdam, Bremerhaven, Wiesbaden, Maribor, Belfast, Dublin, Cork, Ottawa, New York, Innsbruck, Bandoeng, Fresno, Santiago, Pretoria, Milton Keynes, Sydney en Mexico-Stad. En dan zijn er wereldwijd nog boekpresentaties, filmvertoningen en fototentoonstellingen.

Gisteren nog even gebeld met de VVV in Melbourne, of er misschien toch nog ergens aandacht wordt besteed aan de 40ste sterfdag van Morrison. „Nee hoor”, zegt woordvoerder Charles Galy beslist. „Er is hier echt he-le-maal niks te doen.”

    • Ward op den Brouw