Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Leers: weigerende illegalen betalen voortaan zelf uitzetting

Illegalen die weigeren Nederland te verlaten moeten voortaan zelf betalen voor hun uitzetting. Dat staat in een voorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). De minister wil niet dat de overheid nog langer opdraait voor de hoge uitzettingskosten.

Het zou gaan om de uitgaven aan vliegtickets, identiteitspapieren en eventuele transportkosten van eigendommen in Nederland. Deze kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s per persoon, moeten nog voor vertrek via een civiele procedure worden verhaald. Het voorstel van Leers wordt vandaag in de ministerraad besproken, schrijft De Telegraaf.

Indien iemand niet kan betalen, wordt de rekening naar een werkgever of familielid gestuurd. Dat is het geval als de vertrekkende illegaal voor werk of gezinshereniging hierheen is gehaald.

Leers wil volgens de krant ook de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen versoberen. Zij mogen van de rechter niet worden uitgezet. De voormalig burgemeester van Maastricht wil ze geen toelage meer geven en ze in speciale locaties in Katwijk, Gilze en Venlo onderbrengen.