Kortkolom economie

Boskalis verkoopt terminaldivisie Smit

Amsterdam. De beursgenoteerde baggeraar Boskalis verkoopt de terminaldivisie van het ingelijfde Smit Internationale voor 450 miljoen dollar (310 miljoen euro) aan Lamnalco uit de Verenigde Arabische Emiraten. Boskalis verkoopt ook acht transportschepen aan Lamnalco. De terminaldivisie van Smit meert tankers aan en af voor grote oliebedrijven. Vorig jaar droegen de activiteiten die verkocht worden 38 miljoen euro bij aan de winst voor belasting. Met de transactie komt een eind aan een jacht van drie jaar op de divisie van Smit. Lamnalco (na de overname 2.000 man personeel en 150 schepen) bezit met straks een marktaandeel van 40 procent. Boskalis profiteert omdat de baggeraar 50 procent in Lamnalco bezit. De andere helft is van het Saoedische Rezayat. Bij de afdeling van Smit werken 820 mensen. Er verdwijnen geen banen. (NRC)

Pagina 24: Boskalis verkoopt terminals van Smit

Ahold breidt raad van bestuur uit met Brit

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De Brit James McCann wordt per 1 september lid van de raad van bestuur van Ahold. Het supermarktconcern heeft besloten om de raad van bestuur tot vier man uit te breiden om meer werk te kunnen maken van de groeiplannen die Ahold heeft. McCann zal verantwoordelijk worden voor innovatie en de groei van het bedrijf. De 41-jarige Brit is afkomstig van het Franse concern Carrefour. Om onduidelijke redenen stapte hij daar in mei op, na nog geen anderhalf jaar in het bestuur te hebben gezeten. Voordien werkte McCann jarenlang voor de Britse supermarktketen Tesco, onder meer als landenmanager in Maleisië en Hongarije. Bij Ahold krijgt hij de (nieuwe) titel chief commercial & development officer. Ahold is nog op zoek naar een nieuwe financieel bestuurder. Op 1 november zal de Amerikaanse Kimberly Ross het bedrijf verlaten. (NRC)

Aantal Wajongers in loondienst stagneert

Rotterdam. Het aantal werkgevers dat jonggehandicapte werknemers (Wajongers) in dienst heeft, is vorig jaar nauwelijks gestegen. Vorig jaar ging het om 3,8 procent van de werkgevers, in 2009 was dat 3,8 procent.

Dat blijkt uit de ‘Wajong-monitor’ van het UWV die staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Negen procent van de werkgevers zegt volgens de Wajong-monitor te overwegen het komende jaar een Wajonger aan te nemen. Volgens De Krom zou het percentage werkgevers met Wajongers in dienst dan stijgen naar 13 procent. Maar uit vorige week gepubliceerd onderzoek van Cedris, de brancheorganisatie voor sociale zaken en arbeidsintegratie, blijkt dat werkgevers alleen bereid zijn om Wajongers of WSW’ers aan te nemen als daar financiële compensatie en soepeler ontslagmogelijkheden bij disfunctioneren tegenover staan. (NRC)