Kortkolom buitenland

Moldavië arresteert uraniumsmokkelaars

Moskou. In Moldavië zijn zes mensen gearresteerd voor het smokkelen van een niet nader omschreven hoeveelheid uranium-235, dat kan worden gebruikt voor het maken van een kernbom. Vier van de daders zijn Moldaviërs, de overigen zijn een Rus en een inwoner van Trans-Dnestrië.

Het uranium was het land binnengekomen via Rusland. De smokkelaars zouden het voor twintig miljoen euro hebben willen verkopen aan een Noord-Afrikaans land. Hoog verrijkt uranium, dat wordt gebruikt voor kernwapens, bevat meer dan 90 procent uranium-235. Volgens het internationaal atoomagentschap is 25 kilogram uranium-235 voldoende voor het maken van een kernbom. In 2010 arresteerde de Moldavische politie drie mannen die twee kilo uranium-238 op de zwarte markt probeerden te verkopen. Die hoeveelheid had een waarde van negen miljoen euro en was geschikt voor het maken van een ‘dirty bomb’. (NRC)

Moskou: embargo Libië grof geschonden

Moskou. Het leveren van wapens aan de Libische rebellen is volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov „een grove schending” van het wapenembargo dat de VN-Veiligheidsraad in februari heeft ingesteld. Met die harde woorden reageerde Lavrov op de erkenning van de Franse regering dat zij begin vorige maand wapens aan de rebellen heeft geleverd. Lavrov vraagt Parijs of die berichten kloppen. Volgens zijn Franse collega Juppé, die vandaag op bezoek is in Moskou, waren zowel de Veiligheidsraad als de NAVO op de hoogte van de leveranties. (AFP, Reuters)

Onderzoek naar protest in Bahrein

Manama. Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar de protesten van de shi’itische meerderheid in Bahrein en de gewelddadige onderdrukking daarvan door de sunnitische elite, zo is gisteren in Manama bekendgeworden. De commissie wordt geleid door de Egyptisch-Amerikaanse hoogleraar Cherif Bassiouni, die eerder dit jaar een VN-onderzoek naar de opstand in Libië leidde. De vorming van de commissie, die volgens Bassiouni toegang krijgt tot officiële stukken en getuigen in het geheim kan spreken, is onderdeel van inspanningen van Bahrein zijn imago te verbeteren. Morgen moet een nationale dialoog met shi’itische vertegenwoordigers beginnen. (Reuters)

Aantal doden door geweld in Irak stijgt

Bagdad. Juni is met 271 Iraakse doden door geweld de bloedigste maand geweest in Irak sinds september 2010, toen er 273 doden vielen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door de overheid zijn gepubliceerd. De reden van de toename is niet duidelijk. Volgens de statistieken van de ministeries van Gezondheid, Defensie en Binnenlandse Zaken zijn vorige maand 155 burgers, 77 politiemannen en 39 militairen bij aanslagen en aanvallen om het leven gekomen. Daarnaast was het aantal doden onder Amerikaanse militairen – vijftien in juni – het hoogste in twee jaar. (AFP)

20 doden bij aanslag op bus Afghanistan

Kabul. Bij een aanslag op een bus in Zuid-Afghanistan zijn donderdagmiddag twintig burgerslachtoffers gevallen. Een bermbom ontplofte op de weg van Kandahar naar de zuidwestelijke provincie Nimroz. De aanslag is niet opgeëist maar de lokale politiechef, Abdul Jadar Pordalai, denkt dat de Talibaan de bermbom hebben geplaatst. De weg wordt vaak gebruikt door Afghaanse regeringstroepen en door de door Amerika geleidde coalitie van internationale troepen. (AFP)