Kort nieuws

Kunduz: miljoenen naar rechtssysteem

Rotterdam. - Nederland steekt tot 2014 6,2 miljoen euro in het verbeteren van het rechtssysteem in de Afghaanse provincie Kunduz. Staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken) ondertekende gisteren een overeenkomst met Duitsland. De samenwerking tussen politie en justitie moet worden bevorderd, evenals het vertrouwen van de bevolking in het systeem. Agenten en aanklagers krijgen onder meer juridische training. Volgende week komen de eerste 150 van 545 Nederlandse trainers voor de politietrainingsmissie aan in Kunduz. (NRC)

Italië gaat 47 miljard euro bezuinigen

Rome. - Het Italiaanse kabinet heeft gisteren besloten de komende jaren 47 miljard euro te bezuinigingen om het grote begrotingstekort omlaag te brengen. Het bezuinigingspakket moet binnen zestig dagen worden goedgekeurd door het parlement. Het merendeel van de bezuinigingen is gepland voor 2013 en 2014. De regering-Berlusconi gaat onder meer besparen op het budget voor ministeries en gemeenten. Ook wordt de bevriezing van de ambtenarensalarissen met een jaar verlengd. Verder werkt de regering aan verhoging van de pensioenleeftijd. (Reuters)

Abbas: vredesproces moet hervat worden

Rotterdam. - De Palestijnen werken met de internationale gemeenschap aan het hervatten van de vredesbesprekingen met Israël, maar blijven ook in gesprek met Hamas over een regering van nationale eenheid. Dat zei de Palestijnse president Abbas gisteren in Den Haag. Abbas zei dat de Palestijnse Autoriteit met de VN, VS, de EU en Rusland in gesprek is over het hervatten van de directe vredesbesprekingen in Israël. Die liggen al sinds september stil. Mede daarom willen de Palestijnen in september de VN vragen Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. Nederland is tegen deze eenzijdige stap. (NRC)

Hockeysters winnen van Argentinië

Rotterdam. - De Nederlandse hockeysters hebben bij het toernooi om de Champions Trophy een belangrijke overwinning geboekt. In Amstelveen werd titelverdediger en wereldkampioen Argentinië met 2-1 verslagen. Nederland is door de overwinning dicht bij de eindstrijd. Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd morgen tegen Zuid-Korea is genoeg voor een finaleplaats. (NRC)