Kamer overwegend positief, banken minder blij met verlaging overdrachtsbelasting

De verlaging van de overdrachtsbelasting is door de meeste partijen uit de Tweede Kamer goed ontvangen. De PvdA en SP toonden zich content met de bankenheffing, die gecompenseerd moet worden door onder meer het spaarloon eerder dan gepland af te schaffen.

De banken wordt waarschijnlijk ook een extra belasting opgelegd. GroenLinks vreest dat deze kosten door de banken zullen worden doorberekend aan de klant. De partij zegt volgens de NOS dat huurders op deze manier ook gaan meebetalen voor de verlaging van de belasting voor huizenkopers.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het plan de bankenheffing in te voeren onverstandig. Zo’n belasting zou de ruimte voor kredietverlening en hypotheekverstrekking kunnen beperken. “Dit kan de economie schaden”, zei voorzitter Boele Staal van de NVB gisteravond.

De lagere overdrachtsbelasting zou vandaag, indien het kabinet ermee instemt, per direct met terugwerkende kracht tot maandag moeten ingaan. Een woordvoerder van verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (CDA) wilde gisteren niets zeggen over het onderwerp.