Kabinet akkoord met verlaging ‘verhuisbelasting’

De overdrachtsbelasting gaat zoals verwacht van zes naar twee procent. De maatregel geldt voor een jaar en gaat per 15 juni met terugwerkende kracht in.

Het moment van transport bij notaris is bepalend bij terugwerkende kracht verlaging overdrachtsbelasting, laat minister Jan Kees de Jager weten. Premier Rutte zei vanmiddag dat er “financieel niet de ruimte is” om de verlaging permanent te maken.

De overdrachtsbelasting zet een rem op verhuizen en op de arbeidsmobiliteit. Wie over een ander huis denkt, weegt de hoge verhuisbelasting mee. Economen en woningmarktdeskundigen pleiten al jaren voor afschaffing, het Centraal Planbureau stelde vorig jaar voor de belasting aan te passen. Ook politieke partijen – van links tot rechts – willen er vanaf. Brancheorganisaties als de Nederlandse Vereniging van Makelaars en de Vereniging Eigen Huis juichen de maatregel ook toe.

De vraag is of juist deze maatregel meer mensen aanzet een nieuwe woning te kopen, schrijft redacteur Oscar Vermeer vanmiddag in NRC Handelsblad.

Over een maand, per 1 augustus, worden de regels voor hypotheekverstrekkers juist strenger. Een hypotheek mag dan nog maar 50 procent aflossingsvrij zijn, en huizenkopers kunnen maximaal 110 procent van de waarde van de woning lenen. Dat zal het leenvermogen van kopers reduceren.

Emeritus hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus zegt in NRC Handelsblad dat dat moment van strengere regels “beroerd gekozen is”. Daarom heeft het kabinet nu “een EHBO-maatregel” genomen. “Dat er iets wordt gecompenseerd, is logisch.” Het belangrijkste effect is psychologisch, zegt Priemus: “Makelaars kunnen nu een reclameoffensief starten van: grijp je kans!”

Het zal wat vertrouwen in de markt brengen, verwacht Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, en hopelijk leiden tot stabiele huizenprijzen en meer transacties. Conijn:

“Elke koper heeft de zorg of hij de overdrachtsbelasting die hij heeft betaald wel terugverdient als hij zijn huis weer verkoopt. Die zorg verdwijnt nu. Stabilisering van de woningmarkt heeft nu prioriteit, maar daarna wordt het tijd voor een discussie over een grondige hervorming van de woningmarkt.”

    • Bart Hinke