Jol voelde zich bij Ajax vreemdeling

Martin Jol heeft zich altijd een buitenstaander gevoeld als coach van Ajax. „Ik heb het met achttien maanden nog lang volgehouden. Er was altijd verzet van binnenuit de club”, zegt de coach, die in december vorig jaar bij de Amsterdamse club vertrok. „Ik was het gezeik zat. Ik wilde met mijn vertrek de spirit en de rust laten terugkeren. En ik denk dat het een goede oplossing is geweest.”

Jol had naar eigen zeggen beter vorig jaar al naar Fulham kunnen overstappen. „Achteraf gezien zou dat inderdaad beter zijn geweest. Het eerste jaar bij Ajax was fantastisch. We zijn weliswaar geen kampioen geworden, maar haalden heel veel punten. We waren tien maanden ongeslagen, hadden de meeste goals voor en de minste tegen. Maar er gingen dingen knellen.”

Het verzet tegen Jol werd al snel groter toen de resultaten van Ajax tegenvielen. „Ik kwam niet uit de gelederen van Ajax en dan heb je veel minder krediet. In Nederland is er snel onrust. Eigenlijk is dat wel leuk als het niet om jou gaat. Maar het kan lastig zijn als het wel zo is.”

Geen krediet: pagina 26, 27