Jol in NRC: ik was het gezeik bij Ajax zat

Martin Jol, met in de achtergrond Mounir El Hamdaoui, in NRC over Cruijff: "Als iemand je elftal afschildert als het slechtste elftal ooit, dan worden de spelers daar natuurlijk niet vrolijk van." Foto AP / Laurent Cipriani

Het contrast met een half jaar geleden is groot. Toen hield Martin Jol het bij Ajax voor gezien. De Fulham-manager kijkt nog één keer terug naar zijn bewogen achttien maanden in dienst van de Amsterdamse club.

De Scheveningse trainer zegt vanmiddag in NRC Handelsblad in een interview met sportredacteur Koen Greven het nog lang te hebben volgehouden in Amsterdam:

“Ik heb het als buitenstaander nog lang volgehouden. Er was altijd verzet binnen de club. Ik was het gezeik zat. Ik wilde met mijn vertrek de spirit en de rust laten terugkeren. En ik denk dat het een goede oplossing is geweest.”

Het is Jol achteraf duidelijk geworden dat hij het gewoon niet goed kón doen bij Ajax.

“Na mijn vertrek hebben ze allerlei dingen recht proberen te breien. Neem het aantrekken van André Ooijer. Iedereen vond het belachelijk. Die was niet alleen onder mij belangrijk, maar ook onder zijn volgende trainer [Frank de Boer]. En Mido heeft ze met zijn paar doelpunten de punten bezorgd die aan het einde belangrijk waren. Hij heeft geen cent gekost. Aan het slot zag ik Ooijer, Lindgren en Oleguer gewoon op de bank zitten. Lekkere verjonging. En nu hebben ze Theo Janssen gehaald. Als ik dat zou hebben voorgesteld, zouden ze zeggen: ‘Die Jol is niet goed.’”

Jol zag met lede ogen toe hoe zijn aankoop Mounir El Hamdaoui onder De Boer op een zijspoor terecht kwam.

“De manier waarop hij is behandeld, is typisch Nederlands. (…) Het is heel vervelend als iemand je vanaf het begin niet accepteert. Dat was lastig. Bij mij deed hij het juist goed. (…) De Boer vond andere opties beter. Goed, dat is zijn keuze. Ook El Hamdaoui had een andere toekomst voor ogen bij Ajax.”

Martin Jol praat in het interview verder onder meer over of hij spijt heeft van zijn Amsterdamse avontuur, de opiniemakers in de Nederlandse voetbaljournalistiek en zijn nieuwe club Fulham. Lees het volledige interview vanmiddag in NRC Handelsblad of de digitale editie.