Hugo Chávez: ik liet in Cuba kankergezwel verwijderen

Venezolanen in Caracas kijken en beluisteren de toespraak die Chávez gaf op de televisie. Foto Reuters / Carlos Garcia Rawlins

Hugo Chávez heeft voor opschudding gezorgd door gisteravond in een ongewoon korte televisieboodschap te verklaren dat bij hem een kankergezwel is verwijderd. De toespraak duurde volgens The New York Times een kwartier en werd uitgezonden vanuit Cuba waar de Venezolaanse president de afgelopen drie weken in een kliniek verbleef.

Chávez leek wat gewicht te zijn verloren en zei te zijn geopereerd op 10 juni in Havana. Er zou bij zijn bekken een abces, een verzameling van pus diep in de buik, zijn verwijderd. Hoewel de geruchten al enige tijd de ronde deden, werden berichten omtrent de mogelijk verslechterde gezondheid van de president door zijn omstanders de kop in gedrukt.

“Ik blijf vechten. Dit is tot dusver een langzaam en voorzichtig proces geweest van diagnose en ontdekkingen in diverse stadia. Na de vondst van de tumor, de abces met kankercellen, is deze in twee operaties verwijderd.”

Chávez zei niet wanneer hij terugkeert naar Venezuela. De oppositie aldaar vindt het niet stroken met de grondwet dat hij het land vanuit een ander land regeert. De president prees Cuba en zei gelukkig te zijn dat hij in het “grotere vaderland” verbleef.