Honderdduizenden Syriërs betogen tegen president Assad

In hoofdstad Damascus werd vanmiddag ook weer op kleine schaal geprotesteerd tegen president Bashar al-Assasd. Foto Reuters

In verschillende Syrische steden zijn vanmiddag volgens persbureaus en activisten honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bij de protesten vielen volgens activisten zes doden.

Niet veel vaker demonstreerden zoveel mensen in Syrië tegelijkertijd tegen het regime. Een anonieme activist zei tegen persbureau AFP dat alleen al in de centrale stad Homs vanmiddag rond de 400.000 betogers op de been waren. In Hama, een andere grote centraal gelegen stad, waren volgens activisten meer dan 200.000 mensen op straat.

Bij beschietingen door ordetroepen kwamen in Homs naar verluidt drie mensen om. Ook andere de grens met Turkije zijn volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten drie mensen gedood. Ordetroepen zouden daar geschoten hebben op Syriërs die het land vanwege het aanhoudende geweld probeerden te ontvluchten.

De internationale druk op Syrië blijft intussen toenemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vanochtend in Litouwen dat de tijd dringt voor het Syrische regime om serieus werk te maken van hervormingen. “Anders komt zijn regime tegenover een toenemend georganiseerde oppositie te staan”, aldus Clinton.