Hockeyrevanche op Argentinië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben gisteravond tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Amstelveen hun revanche gehaald op wereldkampioen Argentinië. In een replay van de WK-finale van vorig jaar in Rosario wonnen de oranjevrouwen met 2-1.

De ploeg van bondscoach Max Caldas zette met die overwinning meteen een grote stap in de richting van de finale van de Champions Trophy, komende zondag. Als de Nederlandse hockeyvrouwen morgenmiddag één punt halen tegen Zuid-Korea zijn ze verzekerd van de eindstrijd.

Nederland, regerend olympisch kampioen, had wat goed te maken tegen Argentinië, de houder van de Champions Trophy. De Zuid-Amerikaanse vrouwen, onder aanvoering van sterspeelster Luciana Aymar, hadden de laatste vier ontmoetingen tegen Nederland gewonnen, waaronder de WK-finale in eigen land. Toen werd het 3-1 voor Argentinië, dat Nederland destijds in het eerste kwartier volkomen overdonderde.

Gisteravond was Nederland eindelijk weer eens de sterkste in een onderling duel. De vernieuwde en verjongde ploeg van Caldas, tijdelijk zonder vaste krachten als Naomi van As, Ellen Hoog, Maartje Goderie en Sophie Polkamp, speelt in Amstelveen een wisselvallig toernooi, hoewel Nederland pas één keer een punten verloor, in het duel tegen Nieuw-Zeeland (0-0).

Maartje Paumen, de nieuwe aanvoerster van Oranje sinds het wegvallen van Janneke Schopman, onderstreepte gisteravond in het Wagener Stadion haar bijzondere specialiteit nog maar eens, de strafcorner. Beide Nederlandse doelpunten kwamen uit een corner voort.

De geboren Limburgse schoot in de twintigste minuut voor de eerste keer raak en opende daarmee de score. Acht minuten later bracht Delfina Merino, eveneens uit een strafcorner, de wereldkampioen langszij.

Na rust was de Nederlandse ploeg sterker, maar de winnende goal bleef lang uit. Twee minuten voor het einde maakte Paumen haar tweede treffer en bezorgde Nederland daarmee de winst op de aartsrivalen uit Argentinië.

De treffers van Paumen betekenden ook nog een persoonlijke triomf voor de speelster van Den Bosch. Zij is nu de nieuwe Nederlandse topschutter aller tijden in de toernooien om de Champions Trophy. Door haar twee treffers passeerde de strafcornerspecialiste Ageeth Boomgaardt af. Die maakte tussen 1999 en 2003 zeventien doelpunten in de Champions Trophy. Paumen, 25 jaar oud pas, staat nu op achttien doelpunten.