Het circus Contador is nu echt begonnen

Spanjaard Alberto Contador geeft een persconferentie aan de vooravond van de Tour.

„Ik heb altijd gezegd dat ik tegen doping ben. Zero tolerance voor mij.”

Hoe durft Bjarne Riis een paar keer achter elkaar het woord fair uit te spreken, zonder blozen nog wel? De manager van de Saxobank-ploeg, die in 2007 nota bene zelf toegaf bij zijn Tourzege van 1996 het verboden middel epo te hebben genomen. En dan zijn huidige kopman, drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador, beschuldigd van dopegebruik in de Tour van 2010. Heeft nog nooit verklaard anti-doping te zijn. Valt hij nog te vertrouwen?

Heel even deed de persconferentie die Contador gisteren hield, voorafgaand aan de 98ste Tour de France, denken aan de ijzige verbale gevechten die recordwinnaar Lance Armstrong begin deze eeuw voerde met zijn kwelgeest, de Britse journalist David Walsh. Maar ook na de meest kritische vragen van de Ierse journalist en oud-renner Paul Kimmage toverde de Spanjaard een ontspannen glimlach op het gelaat. „Ik geloof dat je slecht geïnformeerd bent”, riposteerde hij koeltjes. „Ik heb altijd gezegd dat ik tegen doping ben. Zero tolerance voor mij. En voor de rest moet je maar geloven wat je wilt.”

Liefst 32 televisiecamera’s stonden in een afgezette hoek van het grote perscentrum in Les Herbiers gericht op de winnaar van de voorgaande twee edities. Tientallen fotografen moesten bij het begin van de persconferentie opzij worden geduwd om te kunnen beginnen. „Contador is een soort Messi of Bolt van het wielrennen”, zo vergeleek concurrent Ivan Basso eerder deze week de kopman van Saxobank met de beste voetballer en snelste 100 meter-loper ter wereld. „Hij is iemand die zijn sport overstijgt.”

Ook Contador’s ploegleider Riis heeft aan persoonlijkheid geen gebrek. In zijn tijd als renner was de Deen uiterst zuinig met woorden, gisteren wist hij niet van ophouden. Als een generaal stelde hij één voor één zijn soldaten voor. Elke vol geprate minuut betekende minder tijd voor een kritische vraag. En zelfs die stelde hij uiteindelijk zelf, om de meer dan honderd journalisten in de zaal voor te zijn.

Is het juist dat Contador de Tour mag rijden, terwijl het internationaal sporttribunaal CAS in augustus pas uitspraak doet of hij in de Tour van 2010 al of niet het verboden middel clenbuterol gebruikte? „Wij hadden graag een oordeel vóór de Tour gewild maar dat is niet gebeurd”, antwoordde Riis zichzelf. „Ik vraag er begrip voor dat Alberto zich nu concentreert op de wedstrijd. Wie het er niet mee eens is, moet het systeem ter discussie stellen en niet ons. Wij volgden slechts de regels.”

Het risico dat hij zijn zege in de vorige Tour en de afgelopen Giro alsnog kwijtraakt? Contador stelde dat hij de meest gecontroleerde renner van het peloton is. „Het zou belachelijk zijn als ze mijn overwinningen afpakten.” Op een vierde Tourzege durfde hij niet vooruit te lopen. „Ik heb wat twijfel”, gaf hij opnieuw toe. Na de Giro twijfelde El Pistolero zelfs even of hij wel aan de Tour zou meedoen, omdat de combinatie van de twee grote rondes misschien te zwaar is. Maar ook voor zijn sponsors Specialized (fietsenmerk) en Saxobank is de Tour verreweg de belangrijkste wedstrijd van het jaar „Maar het is niet gek om je af te vragen hoe je lichaam zich houdt na de inspanningen van de Giro, die dit jaar zeer zwaar was.”

Geroutineerd werkt hij zich door de vragen, het antwoord steevast beginnend met „bueno”.

Ja, liever had hij meer tijdritkilometers gehad dan de 42,5 in de voorlaatste rit van deze Tour. Andy Schleck is zijn belangrijkste concurrent, maar er zijn nog acht of negen kanshebbers voor het podium. Ja, ook Robert Gesink. „Een erg sterke renner, die precies weet wat hij wil. Van mijn Spaanse vrienden bij de Raboploeg weet ik dat hij zich zeer goed heeft voorbereid.”

Onmiddellijk na de laatste vraag volgt een bestorming van het podium waar Contador zit. Het kraakt vervaarlijk. „Dit is net film of circus”, lacht zijn ervaren ploeggenoot Matteo Tosatto, die het tafereel van een afstandje met bewondering bekijkt. „Alberto gaat zo gemakkelijk om met alle drukte. Het kost hem totaal geen energie. No problem. Pas straks in het hotel, als de rust is weergekeerd, dan gaat hij de spanning voelen. Dan komt de eerste rit dichtbij.”