‘Gebruik antibiotica in veehouderij moet gehalveerd worden’

De Stichting Diergeneesmiddelenautoreit (SDa) heeft richtlijnen geformuleerd voor de hoeveelheid antibiotica die veehouders voortaan mogen gebruiken. Dat meldt persbureau Novum.

De organisatie wil het gebruik van antibiotica in de veehouderij de komende twee jaar met vijftig procent verminderen. Bedrijven die boven de norm zitten, worden daarop aangesproken. Ze krijgen bovendien hulp bij het verminderen van antibioticagebruik.

Veel dieren krijgen preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Nederland is daarmee koploper in Europa. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

Volgens de autoriteit zijn de pijlen vooral gericht op de ‘grootgebruikers’. “Er is enorm veel spreiding. Er zijn bedrijven die weinig gebruiken, maar ook grote gebruikers. Die hebben grote invloed op het gemiddelde antibiotocagebruik”, zei voorzitter van de stichting Jos Werner vrijdag op Radio 1. De autoriteit gaat die bedrijven identificeren en controleren. De organisatie kan geen sancties opleggen aan bedrijven die de norm overschrijden.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) had de sector opdracht gegeven actie te ondernemen. Hij noemt het gebruik van antibiotica in de veehouderij een ernstig probleem. De bewindsman dreigde al met ‘verregaande maatregelen’ als deze zomer geen zicht zou zijn op verbeteringen.

    • Pim van den Dool