Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gaddafi dreigt Europa aan te vallen

Moammar Gaddafi op archiefbeeld. Foto AP/Pier Paolo Cito

Moammar Gaddafi heeft vanavond in een toespraak gedreigd terug te slaan “in Europa” als de NAVO-aanvallen op Libisch grondgebied niet stoppen. De woorden werden afgespeeld via een audio-installatie ten overstaan van duizenden aanhangers op het centrale plein in de hoofdstad Tripoli, meldt persbureau AP.

De Libische leider dreigde dat als de aanvallen niet stoppen, “we kunnen besluiten om jullie op eenzelfde manier te behandelen.” Hij zei dat “als we daartoe besluiten, we het gevecht ook naar Europa kunnen brengen.” Het was een van de grootste pro-Gaddafi demonstraties in de afgelopen weken.

De NAVO voert sinds maart bombardementen uit op militaire doelen in Libië om omverwerping van het regime van Gaddafi te bewerkstelligen.

NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants noemt het “typisch Gaddafi”.

“Wat hij zegt is ‘als, dan’, dat is voorwaardelijk, dus een dreigement. Je moet bij deze uitspraken drie dingen in overweging nemen. Gaddafi is een man van wilde uitspraken. Hij heeft een verleden waarin hij dit soort dingen zegt. Daar heeft hij ook deels de aanvallen van de NAVO aan te danken, omdat hij demonstranten met geweld bedreigde. Maar in het verleden heeft hij wel degelijk terreurgroepen gesteund en in de jaren ’70 en ’80 had hij alle daar bewegingsruimte voor. Zo komen we op het laatste. Hij zit op dit moment ingesloten in Tripoli, hij heeft niet meer die bewegingsvrijheid als vroeger. Hierdoor heeft hij niet geweldig veel mogelijkheden om terreuraanslagen te laten plegen.”