Fransen zinnen op wraak om DSK-proces. Amerikanen van geen kwaad bewust

De aanrandingszaak tegen Dominique Strauss-Kahn, beoogd president van Frankrijk, staat op losse schroeven. Het kamermeisje blijkt toch niet zo betrouwbaar. Fransen maken zich op voor een aanval op de Amerikaanse juridische en journalistieke mores. Maar vooraanstaande Amerikaanse media weigeren vooralsnog het boetekleed aan te trekken.

Wil Obama 'DSK' hier iets duidelijk maken? Foto: IMF / Stephen Jaffe

De aanrandingszaak tegen Dominique Strauss-Kahn, beoogd president van Frankrijk, staat op losse schroeven. Het kamermeisje blijkt toch niet zo betrouwbaar. Fransen maken zich op voor een aanval op de Amerikaanse juridische en journalistieke mores. Maar vooraanstaande Amerikaanse media weigeren vooralsnog het boetekleed aan te trekken.

Het ging allang niet meer om ‘DSK’, die tijdens zijn voorarrest moest opstappen als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Al vanaf 14 mei, de dag dat hij werd gearresteerd op verdenking van verkrachting, kreeg de zaak een cultureel karakter. De Amerikanen beschuldigden de Fransen dat ze niet met vrouwen kunnen omgaan. Dat slachtoffers van seksueel misbruik altijd het onderspit delven. En de Fransen noemden het Amerikaanse strafrecht middeleeuws. In Frankrijk zou een verdachte nooit zo aan de schandpaal genageld worden.

In de Franse media wordt DSK al ‘vrijgesproken’. Misschien kan hij alsnog meedoen aan de verkiezingen, klinkt het. “Als de beschuldigingen worden verworpen, dan is Dominique Strauss-Kahn inderdaad voor de wolven gegooid”, zei Lionel Jospin, voormalig premier van Frankrijk, vandaag op de televisie. “En dat in een rechtsstaat. Uiteindelijk zijn we dus nog niet zo slecht af met ons Franse systeem.”

‘DSK was al niet brandschoon
Bruce Crumley, journalist van Time Magazine, bereidt zijn landgenoten alvast voor op wat komen gaat. “Het lukte de verdedigers van Strauss-Kahn steeds minder goed om de aanklachten te weerleggen als zijnde een samenzwering of rechterlijke dwaling. Ze vielen daarom terug op de ‘presumptie van onschuld’ en beklaagden zich over het mensonterende Amerikaanse rechtssysteem. Als de aanklacht echt van tafel gaat, dan zal de Franse verontwaardiging over ons rechtssysteem pas echt losbarsten.” Franse commentatoren zullen het Amerikaanse strafrechtelijk proces in de beklaagdenbank zetten, voorspelt hij. “Hun oordelen zullen een steviger morele en juridische grondslag hebben dan voorheen.”

Maar DSK zal hier niet brandschoon uitkomen, waarschuwt Crumley. In de periferie van de zaak zijn namelijk andere seksuele escapades uit het verleden van DSK publiek geworden. Bovendien was de manier waarop Frankrijk het voor haar beoogde president opnam, typisch. “De Fransen hebben nog een hoop werk te doen als het aankomt op de behandeling van vrouwen.”

Nina dos Santos bekent op CNN.com dat ze vrijwel direct overtuigd was van DSK’s schuld. Ze kreeg compassie voor het kamermeisje en vond het prachtig dat een machtig man niet wegkomt met een streek bij een arme vrouw. Wat haar Franse vriendinnen ook zeiden, Santos vond de publieke lynchpartij terecht en droeg haar steentje daaraan bij. Tot inkeer komt ze echter niet. “Dramatisch was zijn aanhouding. Dramatisch was ook zijn tentoonstelling aan het publiek. En dramatisch was de aard van de beschuldiging: seksuele aanranding van een kamermeisje. Maar ik kan me niet voorstellen dat een presidentskandidaat, wiens naam zo is aangetast, ooit weer zijn land kan vertegenwoordigen. Dat is de reden waarom DSK, ondanks zijn claim onschuldig te zijn, moest aftreden als directeur van het Internationaal Monetair Fonds.” Ofwel: DSK had al een ‘naam’ en op basis daarvan is hij publiekelijk veroordeeld.

‘Argumenten tegen kamermeisje niet relevant’
Stel dat het kamermeisje inderdaad onbetrouwbaar is, schrijft Judith Thurman op de website van The New Yorker. “Stel dat ze als getuige niet meer geloofwaardig is. En dat Strauss-Kahn groot onrecht is aangedaan. Dan nog is het zo dat iedereen pech kan hebben. Daarbij; DSK werd veroordeeld door de publieke opinie op basis van zijn seksuele geschiedenis. Het kamermeisje wordt nu veroordeeld op grond van een verhaal dat ‘gebrek aan samenhang’ heeft. Ik vind het deprimerend dat een vrouw, in 2011, ‘schuldig’ wordt bevonden tot het tegendeel bewezen is.”

Ook het tijdschrift Vanity Fair beklaagt zich over de argumenten waarmee het kamermeisje als getuige wordt gediskwalificeerd. Ze zou contact hebben gehad met een drugscrimineel, veel geld ontvangen hebben van meerdere onfrisse personen en gelogen hebben over haar status en telefoonabonnementen. “Geen snipper van deze informatie is relevant. Het zegt niets over wat er in de hotelkamer plaatsvond.”

Eerder in deze serie:
DSK, binnenkort in de bioscoop?
Niet de heksenjacht, maar dat Franse gejammer om DSK is pathetisch
Strauss-Kahn verdient deze barbaarse behandeling niet
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn en het kamermeisje dat de eurokoers deed dalen