‘Flotilla zet pas volgende week koers richting Gaza’

Een van de boten die mee wil varen met de flotilla, in de haven in Corfu. Foto Reuters / Marko Djurica

De groep internationale boten die van plan was om deze week de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken vaart pas volgende week uit. Volgens de organisatie bemoeilijkt Israël het uitvaren van de nieuwe flotilla.

Update 17.10 Griekse autoriteiten belemmeren schepen om koers te zetten richting Gazastrook vanuit de haven van Athene. Een Amerikaans schip wordt momenteel tegengehouden door de Griekse kustwacht, meldt AP.

“Israël doet heel erg zijn best om zich ervan te verzekeren dat wij de haven niet uitvaren”, zei woordvoerster Greta Berlin van de vloot vanmiddag tegen persbureau Reuters. Ze hoopt dat de boten aanstaande woensdag of donderdag alsnog koers zetten richting Gaza. Oorspronkelijk had de flotilla al afgelopen dinsdag willen uitvaren.

Activisten die aan de flotilla willen deelnemen beschuldigde Israël deze week verschillende keren van het saboteren van hun boten. Zo beweerden Ierse activisten gisteren dat Israël de schroefas van hun boot had beschadigd. De organisatie beschuldigt verder Griekenland ervan samen te werken met Israël in een poging het uitvaren van de schepen te verhinderen.

Onze Israël-correspondent Guus Valk zegt dat de flotilla al wekenlang in de problemen zit:

“Er is voortdurend wat. Dan hebben de schepen weer problemen, dan werken de autoriteiten weer niet mee. Israël gokt ondertussen op uitstel. De deelnemers die in Athene of Corfu zitten moeten ook weer een keer naar huis om te werken. Het is moeilijk te zeggen hoe het nu verder gaat. Er zal wel iets uitvaren, maar met hoeveel schepen ze dan nog zijn is totaal onduidelijk.”

De Israëlische premier Netanyahu bedankte bevriende landen, waaronder Griekenland, gisteravond voor het nemen van stappen tegen de flotilla:

“Ik wil de vele leiders in de wereld bedanken die zich in woord en daad hebben uitgesproken tegen de provocatieve flotilla. Israël heeft het volste recht om op te treden tegen pogingen om wapensmokkeling naar de terroristenenclave van Hamas te faciliteren.”