Explosies in Tripoli na toespraak Gaddafi

Supporters are seen climbing a lamp post during a rally for Libyan leader Muammar Gaddafi at the green square in Tripoli July 1, 2011. REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST) Aanhangers van Gaddafi klimmen in een lantaarnpaal tijdens de toespraak van de Libische leider in Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

In Tripoli waren vanavond drie luide explosies te horen en boven het centrale Bab al-Aziziya-complex van de Libische leider Moammar Gaddafi zijn volgens ooggetuigen grote zwarte rookwolken te zien.

Dat meldt persbureau Reuters. Mogelijk gaat het hier om een luchtaanval van NAVO-gevechtsvliegtuigen, maar dat is op dit moment nog onduidelijk. De explosies komen twee uur nadat Gaddafi in een audioboodschap op de Libische staatstelevisie dreigde terug te slaan “in Europa” als de NAVO-aanvallen op Libisch grondgebied niet stoppen.

NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants noemde de uitspraken van Gaddafi “typisch” en wees eerder deze avond op de beperkte bewegingsvrijheid die hij heeft om aanslagen te laten plegen.

Duizenden aanhangers betuigden steun Gaddafi

Duizenden aanhangers van Gaddafi hadden zich vanavond voor de audioboodschap verzameld op het centrale plein van Tripoli. Het was een van de grootste steunbetuigingen aan de Libische leider van de afgelopen weken.

Dit zouden beelden zijn van de Libische staatstelevisie van het centrale plein in Tripoli eerder vanavond:

http://youtu.be/eqWtWk7uvG0

Maandag vaardigde het Internationale Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen Gaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en de chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi. Zij worden aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Het drietal zou “systematisch” aanvallen hebben uitgevoerd op Libische demonstranten. Tripoli verwerpt de aanklacht van het Strafhof en noemde het een “dekmantel van de NAVO”.

Op woensdag voorspelde Roelants dat het arrestatiebevel Gaddafi in een hoek drijft en dat het daardoor moeilijker wordt om een overeenkomst met hem te sluiten waarbij hij de macht afstaat. Mogelijk is dat de drijfveer van zijn dreigement om in Europese landen aanslagen te plegen. Roelants zei op de dag dat het arrestatiebevel werd uitgevaardigd:

Het is misschien politiek niet zo handig om Gaddafi via het Internationaal Strafhof te laten vervolgen, omdat hiermee de mogelijkheid dat hij te bewegen is om een deal te sluiten om te vertrekken kleiner wordt. Hij wordt in een hoek gedreven, want alle wegen uit de impasse worden afgesneden. Of het arrestatiebevel nu terecht is of niet.

Lees meer over de ontwikkelingen in Libië, Moammar Gaddafi en de NAVO.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld