Egypte ontkent bron te zijn van EHEC-uitbraak

Een handelaar uit Kairo laat Egyptisch fenegriekzaad zien. Foto AP / Nasser Nasser

Egypte ontkent dat de recente uitbraak van de EHEC-bacterie in Europa te wijten is aan fenegriekzaad uit het land. De claim van de EU-autoriteit voor voedselveiligheid dat de oorzaak van de uitbraak in Egypte ligt zou “volledig onwaar” zijn.

EU-voedselautoriteit EFSA beweerde gisteren dat in 2009 en 2010 vanuit Egypte een aantal ladingen fenegriekzaad zijn geïmporteerd. Het Egyptische ministerie van Landbouw verklaarde volgens het staatspersbureau vanmiddag echter dat de aanwezigheid van de EHEC-bacterie in Egypte niet bewezen is en dat hij ook niet aangetroffen is. Het Egyptische bedrijf dat het fenegriekzaad exporteert ontkent dat het naar Duitsland of Frankrijk is geëxporteerd.

Het dodental van de EHEC-uitbraak is inmiddels opgelopen tot vijftig. Het merendeel van de slachtoffers viel in Duitsland. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd 4050 infecties geconstateerd in veertien Europese landen, de Verenigde Staten en Canada.