Een prijs voor de toekomst

De literaire prijzen zijn in juli wel ongeveer op, maar gelukkig is er nog de nieuwe prijs voor de literaire reclame, de Herkenbare Acties voor Literaire Boeken Erepenning. De onderscheiding wil de financiële zelfredzaamheid van de literaire sector stimuleren. De vijf genomineerden voor week 26 werden dadelijk bekend gemaakt:

Renske Jonkman verspreidde duizend mapjes in treinen met een hoofdstuk van haar debuutroman, compleet met wat leek op aantekeningen van een redacteur. Tientallen mensen boden aan het ‘manuscript’ terug te sturen. Eén vinder: ‘Het kwam me voor als een mix tussen Gimmick van Joost Zwagerman en een aflevering van de Lullo’s van Jiskefet’. Als die quote verzonnen is, verdient ze de erepenning.

Christiaan Alberdingk Thijm liet een zelfverzonnen advocatenkantoor een strenge brief sturen aan boekwinkels met de mededeling dat zij van rechtswege in gebreke bleven als zij geen exemplaren van zijn boek bestelden.

Leo Faes stuurde tal van media een mailtje met de tekst: ‘De schrijfster van literaire thrillers Suzanne Vermeer blijkt in werkelijkheid Paul Goeken te heten. Maar wie is Leo Faes, de auteur van de literaire thriller Dood de vier Heemskinderen! in werkelijkheid?’ De zaak is nog onopgehelderd. (Overigens liet de gedoodverfde winnaar Ernest van der Kwast gisteren weten zich terug te trekken, als eerbetoon aan de vorige week overleden auteur van de boeken van Suzanne Vermeer, de thrillerschrijfster voor wie Van der Kwast zich eerder uitgaf.)

James Worthy, bij wie volslagen onduidelijk is hoe hij gepromoot is, maar iedereen kent hem, dus er moet van propaganda sprake zijn geweest.

Robert Anker. Hij schreef een roman: Oorlogshond.

Inmiddels heeft de jury van de eerste H.A.L.B.E. besloten de prijs niet uit te reiken. Er zou een probleem zijn met de subsidie voor het prijzengeld. Juryvoorzitter Zijlstra zegt dat de genomineerden ‘niet tot de internationale top’ behoren. Daarbij verwijst hij naar Andricgrad, de ‘stad’ die in het Bosnische Višegrad met staatssteun wordt gebouwd ter ere van Nobelprijswinnaar Ivan Andric (zie pagina 4). Andricgrad moet ook dienst doen bij de verfilming van De brug over de Drina.

Uitgeverij De Bezige Bij werkt met steun van internationale sponsors inmiddels aan een Cees Nooteboomgaard. ‘Als die rendabel te exploiteren is beginnen we volgend jaar aan de Harry Mulischhemel’, aldus een woordvoerder.

    • Arjen Fortuin