Duitse banken betalen Grieken 3,2 miljard

De Duitse bankensector gaat 3,2 miljard euro meebetalen aan de kosten voor de redding van Griekenland. Josef Ackermann, de directeur van Deutsche Bank, de grootste privébank van Duitsland, noemt de bijdrage „een substantieel bedrag”. Kritiek dat de Bondsrepubliek te weinig betaalt, wijst hij van de hand. „Het laat zien dat we ervan overtuigd zijn dat Griekenland hulp nodig heeft”, aldus Ackermann.

Duitse private schuldeisers hebben volgens ambtenaren in Berlijn tien miljard euro in Griekenland uitstaan. De staatsbank KfW Bankengruppe, ooit bedoeld voor de wederopbouw van Duitsland, heeft voor 8,4 miljard euro kredieten aan Athene verschaft. De gesprekken gaan dit weekend door.

Om het probleem van de kolossale rentebetalingen op de Griekse staatsschuld (vorige maand circa 350 miljard euro) op te lossen, wordt nu gekeken of Duitse en andere banken nieuwe Griekse staatsleningen kunnen kopen op het moment dat de oude aflopen. Het risico komt bij de banken te liggen: ze zullen akkoord moeten gaan met lagere rentes op hun uitgeleende geld en daarmee met geringere opbrengsten.

Minister Schäuble was aanvankelijk voorstander van een verplichte bijdrage van de Duitse banken aan het reddingsplan voor Griekenland. Voor de belastingbetaler zou dat een sterk signaal zijn geweest: niet alleen de Duitse staat moet opdraaien voor de schulden van Athene, ook de privésector levert zijn deel. Maar politiek en juridisch bleek die verplichting onhaalbaar. Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy kwamen later in Berlijn overeen dat de banken op basis van vrijwilligheid zouden deelnemen. De minister had een „ingecalculeerde nederlaag” geleden, zoals het heette.

Schäuble, de ervaren nestor van de Duitse politiek, zette vervolgens de banken onder druk. Ondanks het principiële uitgangspunt van vrijwilligheid dienden ze wel degelijk te leveren. Dat lijkt nu gelukt, hoewel het bedrag van 3,2 miljard euro niet iedereen overtuigt; zeker niet in verhouding tot het totale reddingpakket van 120 miljard euro.

    • Joost van der Vaart