De koffers bijna gepakt

Er hangt op televisie vakantie in de lucht. Zomervervangers Andries Knevel en Tijs van den Brink gaan er zelf een paar weken tussenuit om plaats te maken voor De avondetappe van Mart Smeets. Hoe dat nu weer verder moet als Smeets volgend jaar met pensioen gaat, dat is van later zorg. De mastodonten van de publieke omroep als Smeets en Ferry Mingelen zijn nog steeds oneindig veel beter dan al hun van ongeduld trappelende jongere collega’s, maar eens moet je gaan.

Ook een vast nummer is de barbecue op het Binnenhof ter afsluiting van het parlementaire jaar. Sinds Het Gat van Nederland (VPRO) in de jaren zeventig begon in te zoomen op koffiejuffrouwen en buffetschotels, is het een onvermijdelijk cliché geworden om te laten zien hoe en wat de politici eten. Zowel EenVandaag (AVRO) als Nieuwsuur (NOS/NTR) toonde dezelfde beelden van het triootje dat de lunch muzikaal opluisterde. Ook laat een beetje actualiteitenrubriek zich niet de kans ontnemen om spontaan de aanwezige eters, de koffers bijna gepakt, naar de bekende weg te vragen. Sybrand van Haersma Buma (CDA) blijft nog wel even in de buurt van Den Haag, want je weet nooit hoe het zich verder ontwikkelt in Griekenland. En premier Mark Rutte (VVD), hoog in de peilingen, is als enige slim genoeg om voor de camera niets te nuttigen en daar dan ook nog een expliciet grapje over te maken.

Ook Metropolis was gisteren al in vakantiestemming. De eigen wereldomroep van de VPRO zendt na een paar seizoenen in de marge van de programmering nu op primetime uit en heeft de onderwerpen enigszins aangepast aan een potentieel breder publiek. De thematische uitzendingen over hoe gewone mensen dingen elders op de wereld aanpakken en beschouwen gaan nu over pikante zaken als persoonlijke hygiëne, zonaanbidding dan wel -vermijding en vrijetijdsbesteding.

Vooral dat laatste gebied vormt een ideaal jachtterrein voor cultureel-antropologische notities. Zo zagen we een Limburgse visser in een indoorrivier, Iraakse parkbezoekers en Mexicaanse vakantiegangers, die bij wijze van nachtelijke excursie een illegale grensoverschrijding naspeelden.

In China schieten de pretparken als paddestoelen uit de grond. In Kunming is veel belangstelling voor het Rijk van de Kleine Mensen, waar de toeristen zich kunnen vergapen aan honderden dwergen. Daarentegen zijn Australiërs weer dol op Grote Dingen, die de plaatselijke VVV in elk dorp neerzet: een Grote Ananas, een Grote Worm of een reuzenkoala, altijd goed voor een verplicht fotomomentje.

Je realiseert je weer eens de futiliteit van het voorgebakken toerisme, maar ach, je wilt toch wel eens wat anders meemaken dan de dagelijkse sleur.

Over een paar weken is iedereen gewoon weer terug op zijn post. Ik heb ernstig behoefte aan buitenlandse groenten en niet-virtuele belevenissen. Tot in augustus.

    • Hans Beerekamp