Communistische partij China viert haar negentig jaar

China viert dat de grootste communistische partij ter wereld (80 miljoen leden) 90 jaar bestaat. Met lasershows en dank aan Henk Sneevliet.

Met een massale bijeenkomst van partijleden in de Grote Hal van het Volk, gala-avonden, exposities, zangwedstrijden, lasershows en patriottische films, boeken en documentaires over „glorieuze hoogtepunten” viert de Communistische Partij van China vandaag en morgen haar negentigste verjaardag.

De begin juli 1921 in Shanghai opgerichte CPC is met 80 miljoen leden de grootste en langst levende communistische partij van de wereld. Bij die oprichtingsvergadering speelde de Rotterdammer Henk Sneevliet een bijzondere rol. Hij was als agent van de Komintern, de communistische internationale, door Lenin naar Shanghai gestuurd om de groep van 50 Chinese intellectuelen te helpen.

De CPC claimt onder de noemer „de grote wederopstanding” drie „historische” successen, blijkt uit een officiële verklaring. Het gaat om de stichting en vereniging van de Chinese Volksrepubliek na de oorlog met Japan, de burgeroorlog met de nationalisten, de modernisering tot de tweede economie van de wereld en de bestrijding van armoede.

De welvarende middenklasse in China groeit gestaag en het aantal armen is gedaald naar 100 miljoen op en bevolking van 1,4 miljard. Partijleider en president Hu Jintao zei in een toespraak in de Grote Hal van het Volk dat hij en toekomstige leiders er alles aan zullen doen om de unificatie van China te voltooien. Hij doelde op de inlijving van het na de oorlog afgescheiden eiland Taiwan.

Hu erkende dat decennia van economische groei, behalve een totaal hervormde en gemoderniseerde samenleving, ook een reeks sociale conflicten en nieuwe tegenstellingen hebben opgeleverd. „De partij moet deze conflicten oplossen om de stabiliteit te bewaren”, aldus Hu. De CPC-leider zei ook dat zijn voorgangers in „sommige historische periodes fouten” hebben gemaakt. Hij liet in het midden of hierbij gedacht moet worden aan de industriële Grote Sprong Voorwaarts (1960-1963), die tientallen miljoenen het leven heeft gekost, en de Culturele Revolutie (1966-1976), een zuiveringscampagne tegen intellectuelen.

Rond haar negentigste verjaardag onderneemt de partij tal van initiatieven om zich een jong en eigentijds imago aan te meten. Ledenwervers zijn zeer actief op universiteiten en hoge beroepsscholen, partijorganen hebben jongeren als woordvoerders gekregen en dagelijks worden er CPC-websites en blogs geopend. Jongeren, vrouwen en minderheden worden niet alleen met ideologische argumenten geworven, maar krijgen ook te horen dat het bezit van een partijkaart loopbanen bevordert.

Verjonging betekent niet dat de CPC opener, transparanter en democratischer zal worden. In de aanloop naar de negentigste verjaardag werden meer dan 200 advocaten, schrijvers en kunstenaars met tegendraadse, kritische meningen opgepakt of onder huisarrest geplaatst. Volgens Amnesty International worden juristen die opkomen voor de rechten „opgepakt, vervolgd en gemarteld”.

Rode renaissance: morgen in Z&Z

    • Oscar Garschagen