Clinton: contacten met Broederschap

De Amerikaanse regering gaat „beperkte contacten” aanknopen met de Egyptische Moslimbroederschap, de fundamentalistische oppositie die zij tot dusverre uit de weg ging. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren aangekondigd op een persconferentie in Boedapest.

Amerikaanse diplomaten onderhielden wel informele contacten met de Broederschap. Maar officiële ontmoetingen werden gemeden onder verwijzing naar het feit dat de organisatie onder het regime van president Mubarak was verboden. Verwacht wordt dat de Moslimbroederschap, een van de best georganiseerde bewegingen in Egypte, een prominente rol gaat spelen in de politiek nu Mubarak is vertrokken.

Zonder twijfel zal het Amerikaanse besluit slecht vallen bij Israël, dat de Moslimbroederschap ziet als een gevaarlijke bedreiging, ook al heeft zij al tientallen jaren geleden geweld als middel afgezworen. Het pro-Israëlische Simon Wiesenthal Centrum leverde gisteren al scherpe kritiek op het besluit. Er is volgens het centrum veel veranderd in Egypte na de val van Mubarak in februari, „maar de haat van de Moslimbroederschap jegens joden en Israël blijft hetzelfde”. Rabbijn Marvin Hier, leider van het Wiesenthal Centrum in Los Angeles, voegde eraan toe te hopen dat Washington nu niet ook met Hamas gaat praten, de Palestijnse zusterorganisatie van de Broederschap.

De Moslimbroederschap liet gisteren weten dat ze openstaat voor contacten met de VS. Een woordvoerder merkte op dat de VS het meeste gehate westerse land zijn „wegens hun steun voor dictators ten koste van het volk”. „Maar als zij werkelijk onze waarden willen respecteren en de vrijheid steunen [...] dan hebben wij geen probleem.” (Reuters, AFP)