Chinese president prijst en waarschuwt Communistische Partij

President Hu Jintao sprak vanochtend de Communistische Partij China toe. Links zijn premier Wen Jiabao. Foto AFP / Peter Parks

De Communistische Partij mag trots zijn op wat China de laatste decennia heeft bereikt, maar moet wel blijven strijden tegen corruptie. Dat zei de Chinese president Hu Jintao vanochtend ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de partij.

Hu gaf een toespraak op een massale bijeenkomst van partijleden in de Grote Hal van het Volk in Beijing waar onder meer exposities, zangwedstrijden en lasershows werden gehouden. Ook werden revolutionaire en patriottische films en documentaires over “glorieuze hoogtepunten” van de partij getoond.

De president zei dat de partijleden “alle reden hebben trots te zijn op wat de partij en het volk hebben bereikt”. Hu noemde onder meer dat de welvarende middenklasse in China groeit en dat het aantal armen is gedaald naar 100 miljoen op een bevolking van 1,4 miljard.

Hu waarschuwde de Communistische Partij echter ook voor de gevolgen van de snelle veranderingen in China. De president zei dat de regeringspartij, die 80 miljoen leden de grootste en langstlevende communistische partij op de wereld is, niet “zelfvoldaan” mocht worden. “De partij moet (sociale) conflicten oplossen om de stabiliteit te bewaren’’, aldus Hu. Hu gaf echter geen indicatie dat het Chinese regime bereid is macht af te staan.

Dat de Communistische Partij inderdaad niet opener, transparanter en democratischer wordt blijkt uit het grote aantal arrestaties van de laatste tijd. In de aanloop naar de negentigste verjaardag werden meer dan 200 advocaten, schrijvers en kunstenaars met tegendraadse, kritische meningen opgepakt of onder huisarrest geplaatst. Volgens Amnesty International worden juristen die opkomen voor de rechten “opgepakt, vervolgd en gemarteld”.