Chávez onthult in Cuba dat hij een tumor heeft

Hugo Chávez is in Cuba geopereerd aan een kwaadaardige tumor. Dat heeft de Venezolaanse president gisteren gezegd in zijn eerste toespraak sinds hij op 10 juni voor een operatie aan een lichtere kwaal naar Cuba vertrok.

Drie weken lang heeft Venezuela gespeculeerd over de ware redenen van het ziekteverzuim dat hun president onverwachts in Cuba hield. Chávez is depressief en herstellende van een gebroken hart. Hij heeft prostaatkanker en zijn situatie is kritiek. Hij heeft zijn bezoek aan Cuba aangegrepen om vet te laten wegzuigen. Of, zo opperde oppositieleider Henrique Capriles Radonski, hij wilde de aandacht afleiden van ’s lands echte problemen, zoals een gevangenisopstand en almaar terugkerende energie-black outs.

Chávez twitterde zo af en toe, maar kwam weken niet op televisie. Dat is niets voor Chávez in normale doen. Sinds hij in 1999 aantrad, was hij meer dan 2.000 keer op tv, gemiddeld bijna drie kwartier per dag.

Zelfs de oppositie en de media die anti-Chávez zijn, missen hem. Ze moeten het nu stellen zonder de wekelijkse talkshow van Chávez, Aló Presidente – zondags van 11.00 tot 17.00 uur op de staatsbuis. Die verzekert hun doorgaans een hele week van munitie tegen el Comandante.

De 56-jarige Chávez regeert sinds 12 jaar en wil deelnemen aan de verkiezingen van 2012. Of zijn ziekte iets daaraan verandert, vertelde Chávez gisteravond niet. In zijn ultra korte toespraak – veertien minuten – zei de president niet om wat voor kanker het gaat, welke behandeling hij nu volgt en wanneer hij denkt terug te keren naar Venezuela. Maar hij sloot zijn videoboodschap af met: „Vooruit, naar de eeuwige overwinning!”