Bondsdag akkoord met einde nucleaire energie

Hoewel het Duitse parlement gisteren in overgrote meerderheid akkoord is gegaan met de geleidelijke sluiting van alle kerncentrales in Duitsland, leidde die beslissing toch nog tot een uitzonderlijk rauw debat in de Bondsdag.

De regerende christen-democraten en liberalen kregen steun van de oppositionele sociaal-democraten en de Groenen. Maar bondskanselier Angela Merkel werd door de oppositie opportunisme verweten. De recente electorale successen van de Groenen zijn deels te danken aan hun hardnekkige verzet tegen kernenergie. In de kiezerswaardering daarvoor zou Merkel hebben willen delen. Alleen de uiterst linkse partij Die Linke stemde tegen de Atomausstieg. Die Linke wil snellere sluiting.

Vanaf nu blijven acht oudere van de in totaal zeventien centrales dicht, de rest volgt voor eind 2022. Afgelopen najaar besloot Merkel nog de looptijd van de centrales met gemiddeld twaalf jaar te verlengen. De kernramp in Japan bracht een ommekeer in het denken op gang, waardoor de Bondsrepubliek nu de enige grote industrienatie ter wereld is die afscheid neemt van kernenergie.

In omringende landen, waarvan sommige juist veel in kernenergie investeren, wordt dit nieuwe beleid met scepsis bezien. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) verwijt Duitsland gebrek aan overleg. „Door de sluiting daalt de hoeveelheid beschikbare stroom in Europa. En als het aanbod kleiner wordt terwijl de vraag gelijk blijft, zal de prijs stijgen”, zei hij op de Duitse radio.

Ook de president van Duitsland, Christian Wulff, heeft de manier waarop Merkel haar energiepolitiek door de Bondsdag heeft ‘gebokst’ scherp bekritiseerd. Hij waarschuwt voor een nationale ‘Alleingang’ en vindt de besluitvorming over kernenergie niet democratisch genoeg. Het parlement en de kiezers zijn volgens hem overvallen door de gebeurtenissen. Alleen de Groenen hebben hun partijbasis bij de plannen over de Atomausstieg betrokken en krijgen daarvoor lof. „Er wordt te veel in kleine kring beslist. Dat holt het parlementarisme uit”, aldus Wulff in een interview met weekblad Die Zeit.