Boijmans krijgt 2,5 mln extra subsidie

Terwijl het traditionele kerstpakket voor de ruim 14.000 ambtenaren werd afgeschaft (kostenbesparing 500.000 euro), kreeg de Rotterdamse kunst en cultuur afgelopen nacht een onverwacht cadeau van de gemeenteraad. Een krappe meerderheid schaarde zich achter een motie van D66, waarin de coalitiepartij – dwars tegen de bezuinigingstrend in – opriep tot financiële steun aan museum Boijmans Van Beuningen. Dankzij de toegezegde exploitatiesubsidie van 2,5 miljoen euro per jaar komt het vurig gewenste collectiegebouw een stap dichterbij.

„Hier ben ik echt waanzinnig blij mee”, jubelde directeur Sjarel Ex van Boijmans Van Beuningen vanmorgen. Het huidige depot van het museum, pal onder het gebouw in het Museumpark, verkeert in slechte staat. Bij zware regenval lopen vijf opslagruimtes onder water, waardoor de aldaar opgeslagen kunstwerken gevaar lopen. Boijmans Van Beuningen dringt al jarenlang aan op hulp van de gemeente.

Het stadsbestuur kondigde eerder deze week aan om een plan te maken voor een collectiegebouw, waar een deel van de 140.000 kunstwerken van het museum kan worden opgeslagen. De kosten van het (deels) voor het publiek toegankelijke complex worden geraamd op 40 miljoen euro. Een private partij is bereid om 15 miljoen te investeren, stelt Ex. Het resterende bedrag moet van marktpartijen komen. De beoogde locatie is een plek nabij het museum, in het centrum van Rotterdam. Ex schat dat het gebouw op zijn vroegst in 2015 de deuren zal openen.

Ook D66-raadslid Jos Verveen, initiatiefnemer van de motie, is tevreden. „Met een levendige binnenstad en een bloeiend cultureel klimaat bind je ook hogeropgeleiden.”