Boeken nieuws

(dpa) - The picture shows a view of Drina bridge with the city of Visegrad in the background, Bosnia and Herzegovina, 2 September 2004. Nobel Prize winner Ivo Andric made the bridge a literatily monument by writing the novel 'The bridge over Drina'. Photo: Matthias Schrader DPA/AFP

Boekhandel heeft het nakijken bij Pottermore.com

Boekhandelaars in Groot-Brittannië hebben teleurgesteld gereageerd op de aankondiging van J.K. Rowling dat zij de e-bookversies van de Harry Potterboeken via haar eigen site Pottermore.com zal verkopen, meldt Bookseller Magazine. Ze vrezen dat lezers massaal via de site zullen bestellen in plaats van naar de boekhandel te gaan. De site, een online-platform voor Potterfans, komt in oktober online, kondigde Rowling vorige week aan. Een zegsman van de site zei te hopen dat Pottermore ‘een positief effect zal hebben op de verkoop elders.’ Maar boekhandelaars, de in nood verkerende keten Waterstone's voorop, zien een hernieuwde golf van Potterbelangstelling aan hun neus voorbij gaan. Een woordvoerder zei: „Boekhandels als Waterstone’s zijn met hun legendarische lanceringsavonden een kernfactor geweest bij de groei van het fenomeen Potter. We zijn daarom erg teleurgesteld dat we nu praktisch worden buitengesloten van de verkoop van e-books.” (MS)

In de Tour is naast het lijden ook het commentaar poëzie

De Tour de France levert nu ook poëzie. Ton van ’t Hof herschiep de NOS-commentaren van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra uit 2010 tot literatuur: ‘Hoop, hoop, hoop, men verwacht veel in Nederland van Robert Gesink deze ronde. Hij reed sterk in de Ronde van Zwitserland, vooral berg op, tegen ’t uur ging het minder, dit is één van zijn concurrenten, Andy Schleck uit Luxemburg, hij is kampioen van zijn land, tijdrijden, maar vandaag doet-ie ’t niet best, Andy, elf nul negen is een minuut trager dan Tony Martin.’ En zo verder. Het boek is te koop op poëziesite De Contrabas, tot en met zondag met Tourkorting. (AF)

Grotere site voor Kleine Prins en virtuele vliegtuigspotters

De website gewijd aan Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) is na een twee jaar durende revisie vernieuwd en uitgebreid. De site wil de belangrijkste bron van informatie over leven en werk van de schrijver zijn, auteur van Vol de Nuit (1931) en Le Petit Prince (1943). De nalatenschap van Saint-Exupéry, die als geallieerd piloot in de Middellandse Zee verongelukte, wordt bewaakt door een stichting. Die heeft tienduizend stukken online gezet, zoals een fotoarchief en facsimiles. (MC)

Doodschieten Lorca leverde 500 peseta per persoon op

De Spaanse historicus Miguel Caballero Pérez zegt te weten hoe de laatste uren van de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) eruit hebben gezien. Hij heeft de identiteit ontdekt van een zestal politiemannen en vrijwilligers die deel uitmaakten van het vuurpeloton dat Lorca in de Spaanse Burgeroorlog doodschoot. Na afloop kregen de mannen een bonus van 500 pesetas en een promotie. Volgens Caballero Pérez was de rechtse familie Roldan, politieke rivalen van Lorca’s vader, aanstichter van de executie.

Caballero zegt ook te weten waar Lorca ligt begraven, een discussie die literair Spanje beheerst als was het de discussie over het geslacht der engelen. In 2009 werd er 51 dagen aan een stuk gegraven naar resten van de dichter, zonder resultaat. (HC)

Pluim voor kinderboeken Van de Vendel en Menten

Er is sinds deze week een nieuwe prijs in kinderboekenland: de Pluim van de Senaat. Terwijl de Prijs van de Nederlandse Kinderjury opnieuw ging naar Geronimo Stilton en Francine Oomen, koos de uit twaalf kinderen bestaande Senaat van de Kinderjury Edward van de Vendel als winnaar met Sofie en de Pinguins (6 t/m 9). Tosca Menten ontving een Pluim voor haar Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet (10 t/m 12). De jonge juryleden prezen in Sofie en de Pinguins de combinatie van een ‘serieus verhaal’ met tekeningen, strips en weetjes. Dummie de mummie is spannend, vol grapjes en plaatjes. Ook kun je merken dat de schrijfster ‘echt in Egypte is geweest’. (MvT)

OP DE SITE

Maalouf in de Académie Francaise; de dood van Suzanne Vermeer.

M.m.v. Hans Cottyn, Marjolein Corjanus, Arjen Fortuin, Bernard Hulsman, Maartje Somers, Marieke van Twillert.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met www.depapierenman.nl