Boek nu, lees later

John Crace: Brideshead Abbre- viated. The Diges- ted Read of the Twentieth Century Random House, 356 blz. € 18,-

Voor de Britse krant The Guardian schrijft John Crace iedere week een ‘digested read’, een parodie op een actueel boek in de vorm van een samenvatting in de stijl van de schrijver. Hij heeft een horde fans, en niets was makkelijker geweest dan om de pastiches van de afgelopen jaren te bundelen. Maar Crace deed iets uitdagenders: hij besloot de literatuurgeschiedenis van de 20ste eeuw weer te geven in honderd digested reads, te beginnen bij The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum. Het vergt het een en ander van de lezer, want niet alleen moet je voor de volle waardering het behandelde boek gelezen hebben, je moet ook een beeld hebben van de stijl van de auteur. Maar dan is het genieten, bijvoorbeeld van het begin van Brideshead Revisited, wanneer de hoofdpersoon zich realiseert dat hij al eerder op het kasteel is geweest waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ingekwartierd – ‘when the ditches were creamy with meadowsweet and the sentences heavy with nostalgia.’

Crace is een briljant parodist, die net zo makkelijk korte metten maakt met de zwelgende nostalgie van Evelyn Waugh als het afgemeten sadisme van Bret Easton Ellis. Je zou ieder taalgebied een polemist-nieuwe-stijl als John Crace toewensen.