Boek nu, lees later

Stéphane Heuet: La Petite Biblio- thèque maritime idéale. Arthaud, 256 blz. € 24- (geb.)

De Franse tekenaar Stéphane Heuet, geboren in de Bretonse havenplaats Brest, is in de eerste plaats bekend door zijn verstripping van het werk van Marcel Proust – een schijnbaar eindeloos project waarvan nu vijf delen zijn verschenen. Om de zinnen te verzetten, maakt hij af en toe andere boeken, zoals de prachtig verzorgde Petite Bibliothèque maritime idéale. Hierin vat hij op een sympathieke manier 18 klassieke scheepsverhalen uit de wereldliteratuur samen, van Victor Hugo’s Travailleurs de la mer en Jules Vernes Capitaine Hatteras tot Stefan Zweigs Magellan en Herman Melvilles Moby-Dick.

Het handzame boek is schitterend uitgegeven, op glanspapier, met aantrekkelijke kleurenillustraties en met typografie in twee kleuren: grijs voor de letterlijke citaten, zwart voor het begeleidend commentaar van Heuet. Maar het selling point van het ‘Ideale zeebibliotheekje’ zijn de tekeningen: voorwerpen, scheepsinterieurs, kaarten, palmstranden, zeelandschappen en stadgezichten, zoals de ommuurde haven van Saint-Malo, de ijszee waarin het zeilschip van poolontdekkingsreiziger Ernest Shackleton vastliep, het noodweer op volle zee uit Joseph Conrads roman Typhoon, en de hoge golven waarin de opvarenden van het schip van kapitein Ahab op walvissen jagen. Frisse kleuren, heldere vormen, en een mooie balans tussen realisme en karikatuur maken Heuets boek tot een must voor strip- én literatuurliefhebbers.