Bloedigste maand in Irak in bijna jaar tijd

Bij een bomaanslag in Basra kwamen op 13 juni vijf mensen om het leven. Foto Reuters / Atef Hassan

Juni is met 271 Iraakse doden door geweld de bloedigste maand geweest in Irak sinds september 2010, toen er 273 doden vielen. Daarnaast was het aantal doden onder Amerikaanse militairen – vijftien in juni – het hoogste in twee jaar.

Volgens cijfers van de ministeries van Gezondheid, Defensie en Binnenlandse Zaken, die vandaag zijn gepubliceerd, zijn vorige maand 155 burgers, 77 politiemannen en 39 militairen bij aanslagen en aanvallen om het leven gekomen. Ten opzichte van de maand mei is het aantal Iraakse doden met 34 procent gestegen.

De reden van de toename is niet duidelijk.

Andere cijfers over de maand juni:

  • 454 mensen raakten gewond, onder wie 192 burgers, 150 politieagenten en 112 militairen.
  • Vijfentwintig opstandelingen werden gedood en 102 werden gearresteerd.
  • Bij een dubbele zelfmoordaanslag op 21 juni kwamen de meeste mensen om het leven, namelijk 26.
  • De meeste Amerikanen kwamen om het leven door raketaanvallen of bermbommen

Golf van aanslagen in Irak

Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants van NRC schreef twee weken geleden over de golf van aanslagen in Irak door radicale shi’itische groepen tegen verlenging van het Amerikaanse verblijf in de VS.

Met hun offensief willen deze groepen zichtbaar maken dat ze geen zin hebben in verlenging van de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Irak. Volgens het Amerikaans-Iraakse troepenakkoord van 2008 (Status of Forces Agreement, SOFA) moeten alle Amerikaanse militairen voor 1 januari 2012 weg zijn. Tenzij de Iraakse regering zou vragen of de Amerikaanse troepen nog blijven.

President Obama is teruggekomen van zijn campagnebelofte alle troepen uit Irak terug te trekken. Amerikaanse ministers en legerchefs hebben de afgelopen weken herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij ‘ja’ zullen zeggen tegen een verzoek van de Iraakse regering om verlenging van het verblijf van althans een deel – zo’n 10.000 man – van de nu nog resterende 47.000 Amerikaanse militairen. Anders gezegd: ze zijn ervan overtuigd dat Irak nog niet zonder de Amerikaanse militaire hulp kan. Met hun uitspraken voeren ze de druk op Bagdad op nu eindelijk met dat verzoek te komen.

Hoewel juni dus de bloedigste maand in Irak in bijna een jaar tijd was, is het geweld in het land nog altijd aanzienlijk verminderd in vergelijking met de periode 2006-2008, toen er een burgeroorlog tussen sunnieten en shi’ieten aan de gang was.

(Digitale) abonnees kunnen het artikel van Carolien Roelants over de golf van aanslagen in Irak teruglezen in de digitale editie.

    • David Haakman