Albert trouwt - de grauwsluier over Monaco even weg

Monaco is gaandeweg minder aantrekkelijk geworden voor superrijken. Het huwelijk vandaag van prins Albert II moet de glans van vroeger doen herleven.

Prince Albert II of Monaco and his fiance Charlene Wittstock talk prior a concert by US band The Eagles at the Stade Louis II, Thursday, June 30, 2011 in Monaco. The concert is part of the three day celebration that will include their wedding. (AP Photo/Francois Mori)

Volgens de gespecialiseerde royalty- en roddelpers was het afgelopen week nog even spannend, maar prins Albert II van Monaco zou vanmiddag wel degelijk het ja-woord geven aan de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittock, de zwemster die hij tien jaar geleden ontmoette tijdens een medaille-uitreiking. Morgen volgt dan vanaf 17 uur de kerkelijke ceremonie. Het huwelijk zorgt even voor een feestelijke sfeer in het prinsdom aan de Côte d’Azur, dat door de financiële crisis de afgelopen jaren veel van zijn glans en aantrekkingskracht heeft verloren.

Zeker als de zon schijnt, doet Monaco (32.000 inwoners, waaronder 8.000 Monegasken) soms een beetje pijn aan de ogen: dit is het domein van de glimmende sportwagens en schitterende diamanten, het soort territorium waar de meeste mannen net iets te jong en hip gekleed gaan voor hun leeftijd en vrouwen net iets te opgemaakt zijn voor een gewone werkdag. Een ‘fiscaal paradijs’ dat jarenlang een slechte reputatie had bij corruptiebestrijders.

Om het imago op te poetsen voerde Monaco de afgelopen jaren allerlei regels in die voor meer transparantie moesten zorgen. Tot tevredenheid van de corruptiebestrijders, maar daardoor zit het prinsdom nu wel opgescheept met een merkwaardig imagoprobleem: een fiscaal paradijs dat er geen is, is niet echt aantrekkelijk voor het soort gefortuneerden dat op zoek is naar een fiscaal paradijs.

De financiële crisis heeft een grauwe sluier gelegd over het prinsdom: met de bijna veertig banken die hier zijn gehuisvest gaat het niet zo goed, zegt een medewerker van een Monegaskische financiële instelling die liever anoniem wil blijven. Financiële adviseurs en makelaars vrezen massaal voor hun baan als Monaco zich niet snel herpakt. Want de echt puissant rijken kiezen niet meer voor een pied-à-terre in het prinsdom. Niet dat ze zich de duurste appartementen ter wereld niet kunnen veroorloven, van gemiddeld 46.000 euro per vierkante meter. Maar ze vinden het gewoon te klein en te benepen, te veel beton en te weinig groen. De Russische miljardair Roman Abramovitsj verkoos het Château de la Croë op Cap d’Antibes als Frans plezierverblijf. Het is tekenend voor het tanende imago van Monaco als uitvalsbasis.

Ook het vrolijke playboyleven van Albert II baarde de rijken van Monaco lange tijd zorgen. Ze vragen zich af of Albert wel in staat is om het landje te leiden: hij maakt zich meer zorgen om zijn veroveringen en de kwaliteit van het zeewater dan om het begrotingstekort van ongeveer 80 miljoen euro per jaar, wordt wel eens smalend opgemerkt.

Er is nog een reden waarom de inwoners zich zorgen maken: in het prinsdom is de Katholieke Kerk nog machtig. De Kerk moet haar goedkeuring geven aan een troonopvolger. Albert heeft twee kinderen uit eerdere affaires, maar omdat hij nooit getrouwd was, zijn dat geen erkende troonopvolgers. Zonder kroonprins staat de toekomst van Monaco op het spel, vrezen de achtduizend Monegasken. Geen wonder dat ze even feest vieren, in de hoop dat de mooie Charlene voor prinselijk nageslacht zorgt. Dat het hier misschien wel gaat om een gearrangeerd huwelijk waarbij romantiek en ware liefde ver te zoeken zijn, zoals de royaltybladen suggereren, wordt met elegantie genegeerd. Het kerkelijk huwelijk wordt morgen vanaf 17 uur uitgezonden op Nederland 2.

    • Dirk Vandenberghe