Afrikaanse Unie levert ‘naar verwachting’ Gaddafi niet uit aan Internationaal Strafhof

De Afrikaanse Unie werkt niet mee aan de uitvoering van het arrestatiebevel tegen de Libische leider Moammar Gaddafi.

Dat hebben de leden van de Unie vanavond besloten tijdens een top in Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea. In een resolutie wijzen ze het arrestatiebevel af en roepen de lidstaten het Internationaal Strafhof in Den Haag op om de procedure tegen Gaddafi te staken.

Dit besluit van de Afrikaanse Unie verbaast Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad niet:

“Gaddafi heeft veel vrienden binnen de Unie. Hij heeft een grote rol gespeeld bij het financieren van Afrikaanse landen. Het arrestatiebevel uitvoeren zou getuigen van grote ondankbaarheid.”

Roelants wijst er bovendien op dat de Afrikaanse Unie sowieso problemen heeft met het Internationaal Strafhof, omdat die alleen maar Afrikanen lijkt te vervolgen:

“De Afrikaanse Unie werkt ook niet mee aan de arrestatie van, de voor genocide gezochte, Soedanese president Omar al-Bashir. Die kan vrij rondreizen in sommige Afrikaanse landen zonder opgepakt te worden. De Unie heeft bewaren tegen het Strafhof omdat het lijkt dat alleen maar Afrikaanse leiders of groepen vervolgd worden. Denk aan het Oegandese leger van de Heer of de Keniase vicepremier Uhuru Kenyatta. De Afrikaanse Unie is hiermee ‘not amused’