Huisarrest Strauss-Kahn opgeheven - verklaring kamermeid inconsistent

Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn (C) and his wife Anne Sinclair arrive for a hearing at the New York State Supreme Courthouse in New York July 1, 2011. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn (C) and his wife Anne Sinclair arrive for a hearing at the New York State Supreme Courthouse in New York July 1, 2011. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY) Dominique Strauss-Kahn arriveert bij de rechtbank in New York. Foto Reuters/Lucas Jackson

De rechter in New York heeft ingestemd met het opheffen van het huisarrest van Dominique Strauss-Kahn. Zijn paspoort blijft in het bezit van de Amerikaanse overheid, de aanklacht tegen hem blijft gehandhaafd. Zijn borg krijgt hij terug.

Dat werd vandaag duidelijk in een zitting over de voorwaarden voor zijn borgtocht. De zaak tegen hem zou op losse schroeven staan nu het Openbaar Ministerie grote twijfels heeft over de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat zegt door de Franse politicus te zijn verkracht. The New York Times berichtte daar vandaag over.

Wel seksueel contact, aanklacht wellicht minder sterk

Strauss-Kahn arriveerde iets voor vijf uur Nederlandse tijd bij de rechtbank in Manhattan. Hij stond tot vandaag onder huisarrest hangende de rechtszaak tegen hem. Hij staat terecht voor poging tot verkrachting, aanranding en misbruik. De instemming van het OM met het versoepelen van ‘DSK’ wijst er mogelijk op dat de aanklagers niet meer zo zeker zijn van de aanklacht in de huidige vorm. Dat er seksueel contact is geweest, is met DNA-onderzoek aangetoond.

Kamermeisje legde verschillende verklaringen af over nasleep

Een van Strauss-Kahns advocaten liet weten aan persbureau Reuters dat de voormalig IMF-topman binnenkort vrij zal worden gesproken. De openbaar aanklager heeft in een brief van het OM aan de verdediging van Strauss-Kahn geschreven dat het kamermeisje, in tegenstelling tot wat ze eerder verklaard had, na de vermeende aanranding nog een kamer heeft schoongemaakt.

Het onderzoek naar wat er is voorgevallen zal voortgezet worden en opnieuw bekeken waar nodig, aldus een woordvoerder van het OM. De eerstvolgende zitting is op 18 juli.

Inschrijving voor presidentskandidaat onhaalbaar

Eventuele ambities voor de kandidatuur voor het presidentschap namens de Franse Socialistische Partij (PS) kan Strauss-Kahn definitief vaarwel zeggen. Strauss-Kahn gold tot zijn arrestatie als de gedroomde kandidaat van Frans links om volgende jaar president Nicolas Sarkozy uit te dagen. Ondanks de ontwikkelingen van vandaag weigerde de PS om de inschrijftermijn te verlengen tot na 13 juli.

Update 20.38: Via zijn advocaat laat Strauss-Kahn weten zich eenmalig over de zaak uit te laten in Frankrijk wanneer hij van alle aanklachten gezuiverd is, meldt persbureau Reuters.