Aanklacht Hariri-zaak

De Libanese premier Rafiq Hariri werd in 2005 samen met 22 anderen vermoord door Hezbollah.

Het Internationale tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op Hariri, overhandigde gisteren arrestatiebevelen voor vier verdachten aan de officier van Justitie in Beiroet. Onder de vier verdachten bevinden zich een Hezbollah-commandant en een kopstuk van de beweging. De zoon van de vermoorde Hariri, oud-premier Saad Hariri, noemde de aanklacht gisteren een „historisch moment”.

Op 12 januari bracht Hezbollah de nationale eenheidsregering van Saad Hariri ten val door zijn ministers en die van geallieerde shi’itische en christelijke partijen terug te trekken. Hezbollah deed dit uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam. De beweging vermoedde dat het tribunaal aanklachten voorbereidde tegen kopstukken van Hezbollah. (NRC)