1 juli: hogere huren, goedkopere beugels

Vandaag begint de tweede helft van 2011. Belangrijke veranderingen in wetten en regels op een rij: van het einde van de deeltijd-WW tot hogere btw op podiumkunst.

Wonen

De prijzen van huurwoningen stijgen met maximaal 1,3 procent. De huurprijzen volgen het niveau van de inflatie.

Immigratie

Werknemers van buiten de EU krijgen alleen in uitzonderingsgevallen nog een werkvergunning. Het kabinet wil eerst mensen met een uitkering aan het werk krijgen. De regel geldt tot 1 januari 2014 ook voor Roemenen en Bulgaren.

Deeltijd-WW

De deeltijd-WW is niet langer van kracht. De regeling ging in op 1 april 2009 en stelde bedrijven in staat werknemers tijdelijk voor minder uren in te zetten. Ontslag kon zo worden voorkomen.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen met de bloedgroep rhesusnegatief hoeven niet langer per se de zogenoemde rhesusprik te krijgen. Een nieuwe bloedtest maakt het mogelijk om in week 27 van de zwangerschap te zien of het ongeboren kind rhesusnegatief is. Als het bloed van het kind rhesuspositief is, maakt de moeder met groep rhesusnegatief antistoffen aan.

Orthodontie

Een behandeling door een orthodontist wordt 16 procent goedkoper. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) blijkt dat de orthodontietarieven te hoog waren. Op 1 juli 2012 gaan de tarieven nog eens met 16 procent omlaag.

Gokspelen

Gokautomaten mogen vanaf vandaag behalve munten ook biljetten tot 50 euro accepteren. Ook komen er gokkasten met een hogere winstkans en een hoger uitkeringspercentage. De maatregelen zijn een gedeeltelijke compensatie voor de invoering op 1 juli 2008 van de kansspelbelasting op de opbrengst van automaten.

Kunst

De btw op podiumkunsten stijgt van het verlaagde tarief van 6 procent naar het algemene tarief van 19 procent. De btw-verhoging op kunstwerken ging al in op 1 januari 2011.

Recht De kantonrechter behandelt vanaf vandaag zaken tot een waarde van 25.000 euro, niet langer tot 5.000 euro. Bij het kantonrecht is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Dat betekent dat er nu meer gelegenheid is voor mensen om de eigen zaak te bepleiten.

Benoemingen

Gerda Verburg (CDA), tot voor kort Tweede Kamerlid en eerder oud-minister van Landbouw, begint als permanent vertegenwoordiger bij Wereldvoedselorganisatie FAO.

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) wás sinds 2007 voorzitter van de FAO. Zij wordt voorzitter van het Productschap Tuinbouw, de belangenbehartiger van de tuinbouwers.

Klaas Knot begint als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Knot, opvolger van Nout Wellink, was plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten op het ministerie van Financiën. Jan Sijbrand begint vandaag als directeur toezicht bij DNB. Hij werkte voor de Haagse bank NIBC.

Hoofdredacteur Hans Laroes vertrekt bij de NOS, waar hij 23 jaar werkte. Hij was de afgelopen negen jaar hoofdredacteur. Plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff volgt hem op.

Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, begint als burgemeester van Hilversum (partij: PvdA).

Ingmar Vriesema