WK bid: laptop te duur cadeau

Nederland en België hebben er in de slag om het WK 2018 van afgezien FIFA-bestuurders te verrassen met een laptop. Met dat geschenk zouden de twee landen de cadeaugrens van 100 dollar hebben overschreden.

De laptop had bij het bidbook voor de gezamenlijke kandidatuur van het WK voetbal in 2018 geleverd moeten worden. De bedoeling was dat de FIFA-bestuurders het boek dan via zoekfuncties eenvoudig konden nalezen op specifieke onderdelen. In plaats daarvan kreeg ieder lid een persoonlijke inlogcode. Dat staat in een evaluatierapport van The HollandBelgium Bid.

De lage landen verloren het gevecht om het WK van Rusland. Niettemin is de toon van het rapport positief. De organisatie klopt zichzelf uitgebreid op de borst, ook al kregen Nederland en België twee van de 24 stemmen. Het kandidaatscomité zegt veel last te hebben gehad van de negatieve berichtgeving over de FIFA en heeft de beeldvorming niet kunnen bijsturen.

Verder is er het gevoel dat kritische publicaties over de strenge eisen ten aanzien van belasting en wetgeving de beeldvorming van de kandidatuur negatief hebben beïnvloed. Het rapport is kritisch over de rol van de overheid. De letterlijke tekst luidt: „Hoewel de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd, moet worden vastgesteld dat zowel op ministerieel niveau als bij de volksvertegenwoordiging onvoldoende kennis was over de afgegeven garanties [om aan de FIFA-eisen te voldoen].”