Wat vindt Israël ervan?

Israël maakt zich grote zorgen over een onafhankelijkheidsverklaring en vindt dat een staat alleen via onderhandelingen kan worden bereikt. De Palestijnen willen de grenzen van die staat baseren op de grenzen tot 1967, toen Israël de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem veroverde. In bezet gebied, beoogd onafhankelijk Palestina dus, zijn ruim 200 nederzettingen gebouwd, waar ongeveer een half miljoen joodse kolonisten wonen. Opgave van Oost-Jeruzalem, de beoogde Palestijnse hoofdstad, is voor Israël onbespreekbaar.

Israël heeft hiertegen een zwaar diplomatiek offensief ingezet. Politieke leiders reizen de wereld rond om landen af te houden van steun voor de Palestijnse stap. Israël is bang dat de Algemene Vergadering in grote meerderheid voor de onafhankelijkheid van Palestina zal stemmen. Dan zal duidelijk worden dat het land internationaal steeds meer alleen staat.

Sinds de oorlogen tegen Hezbollah in Libanon in 2006 (ruim duizend Libanese doden) en Hamas in de Gazastrook in 2009 (1.400 Palestijnse en 13 Israëlische doden) is Israël steeds verder geïsoleerd. Bovendien hebben de Arabische opstanden de regio erg veranderd. In Egypte is dat het sterkst merkbaar. Daar werd het Israël gunstig gezinde regime van president Mubarak omvergeworpen.