Waarom komt Abbas?

Vandaag begint een driedaags bezoek van de Palestijnse president Abbas aan Nederland. Hij zoekt steun voor het plan om de onafhankelijkheid van Palestina uit te roepen. Nederland krijgt dezer dagen niet als enige een Palestijnse delegatie op bezoek. Dat geldt ook voor Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en enkele andere landen die de onafhankelijkheidsverklaring niet lijken te steunen.

Het officiële deel van het programma begint met een bezoek van president Abbas aan de Tweede Kamer. Daarna luncht hij met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Vervolgens ontvangt koningin Beatrix Abbas op paleis Huis ten Bosch, waarna hij een ontmoeting heeft met premier Mark Rutte.

Gedoogpartner PVV en de SGP zullen niet aanwezig zijn bij het gesprek met Tweede Kamerleden. PVV-leider Geert Wilders noemt Abbas een Holocaustontkenner en vindt dat hij niets te zoeken heeft bij de koningin en bij het kabinet. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat hij geen tijd heeft, maar hij voelt ook geen „aandrang” om erheen te gaan. Beiden wijzen op het handvest van de Fatah-partij van Abbas, waarin staat dat Israël moet worden vernietigd.