Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN is ‘teleurgesteld’ in China om het laten gaan van Bashir

China's Chairman of the Standing Committee of the National People's Congress Wu Bangguo (R) shakes hands with Sudan's leader Omar al-Bashir (L) during their meeting at the Great Hall of the People in Beijing on June 29, 2011. Bashir, who is wanted for alleged war crimes, joined President Hu Jintao earlier for talks in the Great Hall of the People in the heart of Beijing after the usual pomp and circumstance of a welcoming ceremony not often afforded to Bashir, who is unwelcome in many countries. AFP PHOTO / POOL / LIU JIN
China's Chairman of the Standing Committee of the National People's Congress Wu Bangguo (R) shakes hands with Sudan's leader Omar al-Bashir (L) during their meeting at the Great Hall of the People in Beijing on June 29, 2011. Bashir, who is wanted for alleged war crimes, joined President Hu Jintao earlier for talks in the Great Hall of the People in the heart of Beijing after the usual pomp and circumstance of a welcoming ceremony not often afforded to Bashir, who is unwelcome in many countries. AFP PHOTO / POOL / LIU JIN Omar al-Bashir (links) met de voorzitter van het Permanent Comite van het Nationale Volkscongres, Wu Bangguo, gisteren. Foto AFP / Liu Jin

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, is ‘teleurgesteld’ dat China de Soedanese president Omar al-Bashir niet heeft aangehouden. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel voor de Soedanees uitgevaardigd, die deze week in China was.

Pillay zegt dat alle regeringen, ook China, het Hof moeten helpen om mensen te berechten. Ze zegt ‘teleurgesteld’ te zijn ‘wanneer landen die verantwoordelijkheid niet respecteren’, doelend op China, dat Bashir weer liet vertrekken.

“Ik ben teleurgesteld dat China niet heeft meegewerkt aan zijn arrestatie. Er was een kans om ervoor te zorgen dat Bashir voor de rechter komt.” - Navi Pillay

Bashir, het eerste zittende staatshoofd dat een aanklacht van het ICC aan de broek kreeg, wordt verdacht van oorlogsmisdaen, misdaden tegen de mensenlijkheid en genocide in Darfur, de regio in West-Soedan waar sinds 2003 een burgeroorlog 300.000 burgers het leven heeft gekost.

‘Wij zijn geen lid en hoeven hem niet uit te leveren’

Het Soedanese staatshoofd werd gisteren met veel tamtam door de Chinese president Hu Jintao verwelkomd als officieel staatsbezoek, tot onvrede van de internationale gemeenschap.

Peking negeerde de kritiek en de autoriteiten benadrukten eerder deze week dat china geen lid is van het internationale hof en Bashir dus niet hoeft uit te leveren.

Handel tussen China en Soedan

Na een bijeenkomst tussen Bashir en zijn collega Jintao hebben de twee landen hun relatie als handelspartners bekrachtigd. China blijft investeren in het Afrikaanse land, ook na het afscheiden van Zuid-Soedan, volgende maand.

China is een belangrijke handelspartner van Soedan. De Chinese president Hu stelde vandaag voor de bilaterale samenwerking met Khartoum uit te breiden, waaronder het bouwen van een brug in het oosten van Soedan en de handel tussen beide landen te stimuleren. Details over de gesloten overeenkomst werden verder niet vrijgegeven.