‘Universiteiten: selectie op basis van examencijfers en motivatie’

Vwo-examencijfers en motivatie moet gaan bepalen of universiteiten een student aannemen of weigeren. Ook moet het bijwonen van colleges worden verplicht. Dat staat in een rapport dat de organisatie van universiteiten VSNU vandaag aan staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) overhandigt.

Voorzitter van de VSNU Sijbelt Noorda stelt volgens de Volkskrant dat de toenemende internationale concurrentie een cultuuromslag vereist. Om de zesjescultuur te bestrijden, zou het voor universiteiten mogelijk moeten worden studenten te af te wijzen.

Oordeel volgt na cijferlijst en gesprek

Een oordeel over een potentiële student zou moeten worden gevormd op basis van zijn eindexamencijfers en een studiekeuzegesprek. Dat gebeurt nu slechts bij enkele opleidingen.

Voor tentamens moeten er minder herkansingen komen, uitmuntende studenten zouden een speciaal programma krijgen waar in 2014 al een op de tien studenten aan mee moet doen. Nu zou nog maar 3 procent aan een zogenoemd ‘honours’ programma deelnemen.

Universiteiten willen dan wel extra geld

Door de plannen moeten studenten uiteindelijk sneller en met hogere cijfers afstuderen. Eerder is afgesproken dat het aantal studenten dat stopt of van opleiding verandert omlaag moet.

De universiteiten hebben voor het uitvoeren van hun plannen wel geld nodig. Staatssecretaris Zijlstra lijkt volgens de Volkskrant op dezelfde lijn te zitten als de universiteiten, maar of er extra geld komt moet nog blijken. De ministerraad neemt vrijdag een besluit over de plannen die Zijlstra voor het hoger onderwijs heeft.

    • Jules Seegers