Uitgelicht

scene uit de film Armageddon (1998)

Film

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voorturende explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. Opmerkelijk lauwe reacties op de honderden doden die in New York vallen. Veronica, 20.30-23.30u.

The Matchmaker (Mark Joffe, 1997, Ierland/Engeland/VS).Romantische komedie waarin de assistente van een Amerikaanse senator naar Ierland wordt gestuurd voor meer informatie over zijn afkomst. Ze komt terecht in dorpje waar net het jaarlijkse koppelingsfestival aan de gang is. Bol van clichés. RTL8, 20.30-22.30u.

Tokyo X Erotica (Takahisa Zeze, 2001, D/Japan). De Japanse regisseur Zeze maakt al twintig jaar atypische seksfilms waarin hij boeddhistische mythologie, diepzinnige gedachten over de huidige maatschappij en robuuste erotiek combineert. Daarbij respecteert hij de wet van het seksfilmgenre, die vijf seksscènes per uur voorschrijft. Kenji sterft bij een gifgasaanslag in de metro. Twee jaar later wordt zijn ex-vriendin Haruka vermoord door haar minnaar. In vijf episoden wordt het lot van een aantal jongeren wier lot slechts zijdelings met dat van Kenji en Haruka verbonden lijkt, in een filosofisch kader van seks en dood geplaatst. Arte, 00.00-01.20u.

Informatief

Metropolis: vrije tijd. Wat doen mensen in verre landen met hun vrije tijd? Vanavond gaat het programma op zoek naar opmerkelijke vormen van vrijetijdsbesteding in de wereld. Correspondente Jasmin bezoekt het meest bijzondere pretpark van China: het Kingdom of the Little People, ook wel bekend als het Dwergenpretpark. Ook een dagje uit met Ameen en zijn vrienden in de dierentuin van Bagdad, een van de veiligste plekken van de stad. En correspondente Zitla doet mee aan de ‘illegal border cross experience’, waarbij toeristen kunnen ervaren hoe het voelt om als Mexicaan illegaal de Verenigde Staten binnen te dringen. Ned.3, 20.55-21.30u.

Planet of the apemen. Slot van docudramatweeluik over het ontstaan van de moderne mens. Deze episode speelt zich 35.000 jaar geleden af. De ijskappen die over Europa liggen trekken zich terug. Dat verzwakt kennelijk de positie van homo neanderthalensis en biedt homo sapiens de kans zijn heerschappij te vestigen.BBC 1, 21.00-22.00u.

Amazon. Tweede aflevering van serie waarin Bruce Perry door het Amazonegebied reist. In deze aflevering verblijft hij bij de Achuar, een stam die pas enkele decennia geleden ‘ontdekt’ werd. Ze zijn bijzonder wantrouwig. Bruce begrijpt die houding wanneer hij ziet wat de oliewinning in hun gebied heeft aangericht. Wanneer hij de grens met Brazilië oversteekt, is hij net op tijd voor het carnaval, al is het stadje Benjamin Constant duidelijk Rio de Janeiro niet.Canvas, 21.15-22.10u.

Afghanistan: the battle for Helmand. Reporter Mark Urban vertelt het verhaal van de Britse missie in de Afghaanse provincie Helmand. Hij kreeg toegang tot de officieren en manschappen die daar aan het front vochten.BBC 2, 00.20-01.20u.

Amusement

Rock & the city. Serie over het muziekleven in steden die belangrijk waren in de popgeschiedenis. Vanavond Kingston, Jamaica, waar arm en rijk door een kloof worden gescheiden die alleen overbrugd wordt door de muziek van Bob Marley, Jimmy Cliff, Ken Boothe, Peter Tosh, Bunny Wailer, Elephant Man, Shaggy, Sly & Robbie en talloze andere grootheden uit de wereld van ska en reggae. Toch is Kingston geen museum: alleen in de getto’s zijn nog wat sporen te vinden van een rebelse muziekcultuur die van hieruit zijn zegetocht over de wereld begon. Arte, 22.20-23.05u.

Rock Werchter 2011 Live. Verslag van het Belgische festival, waar vanavond optredens zijn van Odd Future Wolf Gang Kill Them All, Seasick Steve, The Hive, Anouk, Queens of the Stone Age en Linkin Park. Canvas, 23.20-23.55u.

Sport

Wimbledon. Rechtstreeks verslag van een halve finale dames enkelspel en/of van een wedstrijd in het dubbelspel. Om 21.00u een uur lang samenvattingen met hoogtepunten van de vandaag gespeelde partijen. BBC 2, 18.50-22.00u.

Atletiek: Diamond League. Samenvatting van de Golden League wedstrijd in Lausanne. Met onder de deelnemers op de 100 meter Asafa Powell en Christophe Lemaître; op de 800 meter wereldrecordhouder David Rudisha en de nummers een, twee en drie van het laatste WK; de 110 meter horden met wereldrecordhouder Dayron Robles. Bij de 400 meter vrouwen staat wereldkampioene Sanya Richards aan de start en bij het hoogspringen is Blanka Vlasic de grote troef.Canvas, 23.55-00.40u.