Twitteren voor het nageslacht

Staatssecretaris Joop Atsma was afgelopen weekend bij de NK wielrennen in Ootmarsum. Hij twitterde erover. „Parkoers ligt er geweldig bij.#lastig. Vrijdagavond ‘op verkenning’ met Hennie Kuiper en anderen.”

Moet deze tweet voor het nageslacht bewaard blijven? Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) heeft vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij ingaat op het probleem dat achter deze vraag schuilgaat: hoe archiveer je overheidsinformatie die niet bestaat uit papier en inkt, maar uit bits en bytes?

In zijn Archiefvisie constateert Zijlstra dat digitale informatie snel vervliegt en zonder adequate maatregelen „niet meer kan dienen voor verantwoording en bewijsvoering en als cultureel erfgoed voor toekomstige generaties verloren dreigt te gaan”. Veel overheidsdiensten zijn zich hiervan nog onvoldoende bewust. Het kabinet trekt daarom 9 miljoen euro uit om de archiefsector te helpen bij de overgang van papier naar digitaal.

Van alle informatie die de overheid produceert, komt 10 tot 15 procent in het archief terecht, na twintig jaar. Die overbrengingstermijn blijft bestaan, maar digitale dossiers kunnen sneller beschikbaar worden voor het publiek, schrijft Zijlstra. Verder wil hij dat alle overheden zich aansluiten op een goede digitale infrastructuur en dat archieven beter toegankelijk worden door een centrale toegang te creëren.