TMX blijft Canadees

De fusie van de London Stock Exchange met het Canadese TMX is van de baan. De Canadezen willen de beurs in eigen hand houden.

De voorgenomen samenvoeging van de London Stock Exchange (LSE) met het Canadese beursbedrijf TMX gaat niet door wegens gebrek aan steun onder aandeelhouders van TMX.

De mislukking van het fusieplan ter waarde van 3,6 miljard Canadese dollar (2,6 miljard euro) opent de deur voor een vijandig tegenbod van 3,8 miljard dollar op TMX door een consortium van dertien Canadese financiële instellingen. Dat plan is nadrukkelijk bedoeld om het Canadese beursbedrijf in binnenlandse handen te houden.

De mislukking van de transactie is een grote tegenslag voor de Londense beurs, die nu zelf een mogelijke overnameprooi wordt. De LSE wilde met de acquisitie van TMX, eigenaar van de effectenbeurzen van Toronto en Montreal, ’s werelds voornaamste beurs worden op het gebied van mijnen en grondstoffen. De trans-Atlantische combinatie moest de erosie van Londen als financieel wereldcentrum afremmen.

In plaats daarvan blijft LSE zonder partner achter in een sector die wordt gekenmerkt door een internationale consolidatietrend. Op dezelfde dag in februari dat LSE en TMX hun akkoord presenteerden, werd bekend dat de beursbedrijven NYSE Euronext en Deutsche Börse willen samengaan tot het grootste beursbedrijf ter wereld. Dat plan ligt nog op koers, nadat een vijandig tegenbod van het Amerikaanse Nasdaq op NYSE Euronext vorige maand was afgewezen op grond van mededingingsbezwaren.

Het is niet de eerste fusiepoging in de beurswereld die stukloopt op nationalistische overwegingen. Een overnamebod op de Australische beurs ASX door Singapore Exchange is verworpen. De Canadese regering, die toestemming had moeten geven voor de overname van TMX door LSE, zag op tegen dat besluit.

Zowel de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse als de overname van TMX door het Canadese consortium moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. De gewezen partijen LSE en Nasdaq zijn volgens waarnemers mogelijke partners in een tweede trans-Atlantische beurscombinatie.